Zoeken

Wheelie King Masaru Abe zet nieuw wheelie-record: 500 km

5 mei 2017
Dus jij dacht best aardig te kunnen wheelieën? De Japanse scooterlegende en zelfbenoemde Wheelie King Masaru Abe heeft in Japan een nieuw wereldrecord gezet door meer dan 500 km op het achterwiel te rijden met een Yamaha Jog scooter.

De Kawaguchi Auto Race arena in Saitama, Japan was afgelopen week toneel voor een wel heel erg ludieke recordpoging. De 33-jarige Masaru Abe deed een geslaagde poging het wereldrecord wheelieën te verbeteren. Abe reed 500,5322 kilometer op het achterwiel en verpletterde daarmee het oude record, dat met 331,0195 kilometer sinds 1991 op naam van e Japanse trialcoureur Yasuyuki Kudo stond.

Om het even in perspectief te zetten: Abe wist het voorwiel in de lucht te houden over een eenzelfde afstand als van Londen tot Keulen of van Amsterdam tot Parijs. Meer dan 13 uur nam Abe’s poging in beslag. 

Speciaal voor de poging was de Yamaha Jog 125cc scooter geprepareerd door Mr Ishii die een scooterzaak heeft en om 7:09 uur ’s ochtends Abe startte met de Japanse vlag. Om tussentijds tanken mogelijk te maken was aan het stuur een snelkoppeling voor een kleine jerrycan voorzien, die door een support scooter tijdens het wheelieën aan Abe werd overhandigd. 

Hoewel de baan ovaalvormig was, wist Abe een constante snelheid van 40 km/u aan te houden,  na 1 uur had hij 39,2 kilometer afgelegd. Na het tweede uur begon Abe al last te krijgen van mijn in zijn onderrug en moest al pijnstillers gaan nemen die eigenlijk pas voor na 8 uur waren ingepland.

Voormalig 125cc wereldkampioen Haruchika Aoki kwam na vier uur langs om Abe moreel te ondersteunen. “Ik zou nooit controleerbare wheelies kunnen doen op een zwakke viertakt 125cc scooter. Deze baan is ook nog eens berucht omdat het soms nogal winderig kan zijn.”

“De voertuigen op de baan kunnen door een sterke wind worden meegenomen. Met de hellingen op het circuit denk ik dat een wheelie op zich al moeilijk genoeg is,” aldus Aoki-San. 

Abe had zich goed op de recordpoging voorbereid. Hij had al oefenruns van meer dan 10 uur gedaan en Kudo voor motivatie bezocht (waaronder 22 uur rechtdoor rijden). Om 3:28 uur ’s middags - na 8 uur, 18 minuten en 43 seconden om precies te zijn passeerde Abe het oude record van Kudo en hief daarbij onder luid applaus van de toegestroomde fans zijn linkerhand in de lucht.

Na 12 uur wheelieën verging Abe van de pijn en schreeuwde uit dat hij wilde stoppen. “Het doet pijn! Ik haat dit! Ik wil stoppen,” om zich daarna met een “Je kunt het, niet stoppen,” weer te motiveren. Een uur later werd de pijn Abe te groot en zette hij het voorwiel na 500 kilometer 532 meter en 20 centimeter weer aan de grond. Masaru Abe:
Als ik niet verder was gegaan dan wat ik dacht dat mijn eigen limiet was, dan had iemand anders dat gedaan. Ik dacht, als ik het record wil breken dan moet ik een afstand neerzetten waarvan iedereen sprakeloos zal zijn. Dat was de ergste pijn die ik ooit heb gevoeld. Allebei mijn armen waren doof van de pijn en ik had totaal geen gevoel meer. Mijn zicht was wazig.. ik was nog maar vaag bij bewustzijn. Ik was totaal uitgedroogd. Ik had zoiets nog nooit ervaren. 

 

Foto's: RedBullmediapool