Zoeken

Harley overweegt overname Ducati

22 juni 2017
Harley-Davidson overweegt om Ducati over te nemen, zo weet Reuters vandaag te melden. Het Amerikaanse merk uit Milwaukee heeft z’n zinnen op het Italiaanse merk gezet nu het door de Volkswagen Group in de verkoop is gezet. Met de deal zou een bedrag van 1,5 miljard euro zijn gemoeid.

Het gerucht gaat al een tijdje dat Ducati door Volkswagen in de verkoop is gezet, als gevolg van de naar verluid 22 miljard dollar die alleen al in de Verenigde Staten met het Dieselgate sjoemelsoftware schandaal zijn gemoeid. Volkswagen heeft hiervoor Investeringsbedrijf Evercore in de arm genomen.

Ducati haalde het afgelopen jaar een omzet van 593 miljoen euro. Volkswagen hoopt dat de verkoop van Ducati tussen de 1,4 en 1,5 miljard euro oplevert en zet daarmee de waarde op 14-15 keer de winst voor belastingen (EBITDA), die ongeveer 100 miljoen euro bedroeg.

Het hoge bedrag dat Volkswagen voor Ducati vraagt zou echter wel eens een struikelblok kunnen zijn. Volgens Reuters hadden de Indiase giganten Hero Motocorp en diens rivaal TVS Motor Company in eerste instantie interesse getoond, maar vanwege het hoge prijskaartje afgehaakt. Ook autofabrikanten BMW, Honda en Suzuki zouden hebben gesloten geen bod op Ducati te doen.

De derde Indiase gigant Bajaj, die 49% aandeel in KTM heeft, zou volgens Reuters nog wel in de running zijn, evenals Ducati’s vorige eigenaar Investindustrial, zo hebben bronnen tegenover Reuters verklaard. 

Investindustrial nam aandeel in Ducati voor de financiële crisis, nam vervolgens het bedrijf over en verkocht het in 2012 weer aan Audi. Investindustrial wil met privé equity bedrijven en grote industriële spelers weer controle over Ducati krijgen.

Volgens Reuters heeft Harley-Davidson nu Goldman Sachs ingehuurd om een deal uit te werken, zo zou een bron tegenover het persbureau hebben verklaard. Een bod moet in juli te verwachten zijn. Voor Haley-Davidson zou de overname van Ducati een uitgesproken kans zijn om markten aan te spreken die nu met Harley-Davidson niet worden bereikt. 

Bron: Reuters