Zoeken

Test Ninja 1000SX versus GSX-S1000GT - deel 1: de straat

Titanenstrijd op straat

27 september 2022
Waar bij de meeste merken op sportieve hoogpoters werd ingezet hield Kawasaki vast aan het oorspronkelijke concept, waardoor de Ninja 1000SX jarenlang de ongekroonde koning van het tour/sport segment was. Met de introductie van de volledig nieuwe GSX-S1000GT lijkt Suzuki echter alles uit de kast te hebben gehaald om met de titel “beste en betaalbare motor in het tour/sport segment” aan de haal te gaan. In een tweeluik hebben wij beide motoren tegenover elkaar gezet: deel 1 op straat en deel 2 op het circuit.

De koning worden van het tour/sport segment, dat is op z’n zachtst gezegd niet de minste titel, die om veel meer vraagt dan enkel een rondje om de kerk (neem van ons aan, genoeg media die nog geen tank benzine hebben verstookt, maar wel claimen de meest uitgebreide test te hebben gedaan), en dus besloten we ditmaal écht uitgebreid vergelijkend warenonderzoek te gaan doen. Grensoverschrijdend, onze zoektocht naar de beste tour/sportZo uitgebreid dat we de test in twee delen hebben uitgesplitst, waarbij in deel 1 het accent op het eerste en in deel 2 het accent op het tweede woord van het segment werd gelegd. 

Ofwel: in deel 1 voorzien van koffers met beide motoren een meerdaagse trip door Nederland, België en Duitsland te doen, waarbij een sterk afwisselende route bestaande uit kronkelige en bochtige wegen, bergpassen, krappe haarspeldbochten, lange en snelle doordraaiers tot en met stukken Duitse Autobahn, waar onbegrensd de limiet kon worden opgezocht, om antwoord te krijgen op de vraag welke van de twee de ultieme toerfiets is. Om vervolgens voor deel 2 de zijkoffers te verwijderen en met beide motoren in de bus richting het TT-circuit te gaan voor een zeer uitgebreide 2-daagse test. Want een koningstitel… die verdien je niet zomaar!

 

Tekst: Ron Huijs
Fotografie: Jacco van de Kuilen