WK Superbike Estoril: 4e zege voor Toprak, 6e titel voor Rea

17 oktober 2020
De eerste race van het WK Superbike in Aragon was er geen maat op Toprak Razgatlioglu. De Yamaha fabrieksrijder schreef onbedreigd zijn vierde overwinning bij en finishte 3 seconden voor Chaz Davies, die op zijn beurt Garrett Gerloff een seconde voor bleef. Jonathan Rea finishte op de vierde plaats, maar dat was goed genoeg voor zijn zesde wereldtitel op rij.

Exact zevenentwintig jaar nadat Fabrizio Pirovano met de Yamaha YZF750 SP race 1 van de laatste ronde van het 1993 kampioenschap op ditzelfde circuit van Estoril op naam wist te schrijven heeft de geschiedenis zich herhaald, wat nog eens extra flair gaf aan de 'Piro' replica die Yamaha ter gelegenheid van die overwinning had gemaakt en welke morgen voor de start van race 2 een ereronde zal maken over het circuit.

Terwijl Redding en Rea zich met een crash in Superpole buitenspel hadden gezet had Toprak Razgatlioglu zijn allereerste pole position in het WK Superbike gerealiseerd en wist die pole in race 1 om te zetten in klinkende munt.  De winnaar van de eerste race van het 2020 seizoen op Phillip Island nam bij het doven van het rode licht kopstart in de race en wist meteen afstand te nemen van Garrett Gerloff, die voor het eerst in zijn rookie seizoen van de eerste rij was gestart.

Toprak bouwde zijn voorsprong uit, maar alle ogen waren op Jonathan Rea en Scott Redding gericht. Redding moest de race winnen om zijn kansen voor de wereldtitel nog levend te houden, maar dan zou Rea veertiende of slechter moeten finishen. Gestart vanaf de 15e plaats op de grid was Rea in de eerste ronde echter al opgeklommen naar de 7e plaats, ging bij het ingaan van de tweede ronde brutaal Alex Lowes en Michael van der Mark voorbij en was een ronde later al in podium positie, op 1,3 seconde van Gerloff.

Redding had daarentegen van de laatste plaats op de grid moeten starten en had daardoor een veel moeizamer begin. Na vijf ronden lag Redding op de elfde plek en had het tempo om minimaal voor het podium te kunnen gaan, maar zag zijn titelkansen in de 6e ronde definitief in rook opgaan nadat zijn Panigale V4 R met een technisch mankement stilviel.

Daarmee was de zesde wereldtitel voor Jonathan Rea een feit, die dat in stijl wilde vieren - het liefst met een overwinning. Rea reed het gat met Gerloff dicht en ging de Texaan bij het ingaan van de negende ronde voorbij, maar leek daarna het beste van zijn banden te hebben gevergd.

Terwijl het gat op Toprak Razgatlioglu groter werd kwam Rea onder druk van Chaz Davies te staan, die na een matige start zijn race goed aan het opbouwen was en in de 12e ronde Rea voorbij wist te gaan, die nog diezelfde ronde ook door Gerloff werd gepasseerd, waarna hij besloot die vierde plaats te consolideren - meer zat er voor Rea vandaag niet in.

Met een voorsprong van 3 seconden werd Toprak Razgatlioglu als winnaar afgevlagd - zijn tweede overwinning dit seizoen en zijn vierde in totaal, Chaz Davies finishte tweede en stelde daarmee zijn derde plaats in het wereldkampioenschap veilig doordat Michael van der Mark onderuit was gegaan.

Garrett Gerloff vierde zijn tweede podium van het seizoen, maar de man van de race was Jonathan Rea die als vierde over de finish kwam en daarmee voor de zesde keer op rij tot wereldkampioen werd gekroond. En daarmee geschiedenis schreef, en niet alleen in het WK Superbike. Het is voor het eerst sinds Giacomo Agostini in 1974 dat een coureur 6 wereldtitels op rij in de wegrace motorsport heeft behaald.