Zoeken

Sensatie: Razgatlioglu wil in 2025 naar de MotoGP

21 juni 2024
Het succes van BMW Motorrad met Toprak Razgatlioglu in het WorldSBK zou wel eens van korte duur kunnen zijn. De 2021 wereldkampioen heeft weliswaar een contract tot eind 2025 met het Duitse motormerk, maar wil het volgend seizoen al de overstap naar de MotoGP maken.

Gezien de resultaten van de afgelopen seizoenen had niemand verwacht dat de M 1000 RR dit jaar ineens wél competitief zou zijn, maar Razgatlioglu' manager Kenan Sofuoglu had een vooruitziende blik toen hij tijdens de wintertesten zei dat Toprak iedereen wel eens zou kunnen verrassen met de M 1000 RR, wat volgens hem een winnende machine was. 

Op Phillip Island verbaasde Razgatlioglu vriend en vijand met een eerste podium in de Tissot Superpole sprintrace, waardoor hij race 2 vanaf de eerste startrij mocht begonnen. Als hij die race zijn blok niet had opgeblazen, dan was een eerste overwinning een reële optie geweest. Een maand later in Catalunya was die eerste pole position een feit, gevolgd door een eerste zege in race 1, een zege in de Superpole sprintrace én een derde plaats in race 2. 

Op het TT-circuit stond Toprak wederom tweemaal op het podium, als tweede in race 1 en als winnaar in race 2, waarna hij er vorige week in Misano een perfect weekend van wist te maken: de pole position met een nieuw absoluut ronderecord, een nieuw officieel ronderecord en de hat-trick aan overwinningen. Het was niet alleen de allereerste Triple voor BMW, maar ook de eerste 'vier-op-een-rij' voor Razgatlioglu. 

Met negen podiums, zes overwinningen en twee pole positions is Razgatlioglu nu de eerste BMW coureur sinds Marco Melandri in augustus 2012 die in het wereldkampioenschap aan de leiding gaat en met 179 punten een behoorlijke voorsprong van 21 punten op Nicolo Bulega heeft.Het zeer sterke optreden van Razgatlioglu is niet onopgemerkt gebleven. Tegenover de collega's van SPEEDWEEK.com heeft manager Sofuoglu gezet dat er veel interesse vanuit de MotoGP paddock voor Toprak is. "Het gaat heel, heel, heel erg goed met BMW, dit hoofdstuk brengt ons op een ander niveau", zegt Sofuoglu tegenover SPEEDWEEK.com. 

"Er is veel interesse vanuit de MotoGP paddock voor Toprak, al voor het komende seizoen. We hebben een 2-jarig contract met BMW, ik heb BMW echter al geïnformeerd dat wij het WorldSBK kampioenschap eind dit seizoen verlaten en naar de MotoGP willen overstappen. Ik heb ze uitgelegd dat dat de wens van Toprak is."

"Ons doel met BMW was om gedurende deze twee seizoenen het wereldkampioenschap te winnen", voegde Kenan toe. "Het loopt echter nu al zeer goed, Toprak presteert uitstekend. Hij wil dit moment in zijn leven gebruiken om de overstap te maken. Dat heb ik BMW verteld. We weten echter nog niet precies hoe het zal uitpakken, we moeten tot een akkoord komen met BMW. Dit gaat ook over de toekomst, we weten allemaal dat BMW mee wil doen in de MotoGP. Als iedereen het eens is met de wensen van Toprak, dan zal ik proberen om deze wens uit te laten komen."

In de MotoGP zijn nog voldoende zitjes beschikbaar en niet alleen bij de satellietteams, maar ook bij de fabrieksteams van Honda, Yamaha en Aprilia, hoewel Marco Bezzecchi naar verluid die plaats naast Jorge Martin bij Aprilia Racing al heeft ingenomen.