Zoeken

Eerste kennismaking Rea met Yamaha, klaar voor 2-daagse test Jerez

30 oktober 2023
Het 2023 was nog geen dag voorbij of zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea trad aan bij het Pata Yamaha Prometeon WorldSBK team, waar hij de komende twee dagen in een speciale wintertest livery voor het eerst kennis zal maken met de YZF-R1 tijdens de eerste tweedaagse wintertest.

Met twee aardverschuivingen in de line-up van het 2024 WorldSBK, Toprak Razgatlioglu naar BMW en Jonathan Rea naar Yamaha, had de tweedaagse test in Jerez een mooi voorproefje kunnen geven op wat het komende seizoen te verwachten is, hoe de krachtsverhoudingen zullen liggen. 

In tegenstelling tot Kawasaki liet Yamaha Razgatlioglu manager Kenan Sofuoglu weten de 2021 wereldkampioen niet vrijgegeven voor de tweedaagse test, maar vast te houden aan het contract dat tot eind november loopt. Reden voor BMW om de tweedaagse test aan zich voorbij te laten gaan en in plaats daarvan begin december naar Portimao te gaan voor een eendaagse test, gevolgd door nog een tweedaagse test in Jerez. 

Kawasaki hield zich daarentegen aan de gentlemen's agreement om na afloop van het seizoen een coureur vrij te geven voor wintertesten, waarbij het gebruikelijk is dat de coureur in kwestie in neutrale kleuren zal aantreden en geen officiële uitspraken zal doen totdat het contract officieel is verlopen.

Zelfs dat laatste heeft Kawasaki niet moeilijk over gedaan. In een eerste persbericht van het Pata Yamaha Prometeon WorldSBK team worden zowel team principaal Paul Denning als Jonathan Rea geciteerd. Rea treedt de komende twee dagen aan in een speciale livery die doet denken aan zijn wintertest editie bij KRT.Jonathan Rea:
“Het was een ongelooflijke eerste dag en het was zo surrealistisch om mijn Pata Yamaha Prometeon WorldSBK-polo aan te trekken – het gevoel in het blauw is echt leuk – en toen ik de box binnenliep, was iedereen zo enthousiast. Ik voelde meteen veel liefde en steun – de aandacht voor detail in het team is geweldig. Van al mijn gepersonaliseerde logo's tot het perfect passen op de fiets - de aandacht voor detail bij dat proces was ongelooflijk. 
Ik kan nu niet wachten om mijn eerste rondjes op de R1 te rijden. Het is een motorfiets die ik van dichtbij op het circuit heb gezien, maar nooit heb kunnen rijden, dus voor morgen is het belangrijkste idee om me op mijn gemak te voelen op de motorfiets – om mijn crew te begrijpen, om te zorgen dat zij mij begrijpen en natuurlijk om te leren en een positief resultaat hebben. 
Tussen nu en Phillip Island hebben we veel tijd, maar de eerste indrukken zijn altijd belangrijk en vandaag was echt een goede. Ik ben erg opgewonden om te starten en ik wil iedereen van Crescent Racing, Yamaha Motor Europe en alle sponsors bedanken voor deze kans, omdat ik denk dat het een geweldige samenwerking gaat worden en ik kijk er naar uit.”Paul Denning: teambaas, Pata Yamaha Prometeon WorldSBK
“We waren gistermiddag getuige van een van de meest opwindende raceprestaties ooit in het WorldSBK, en hier kijken we slechts 24 uur later uit naar een surrealistisch moment. Vroeger had ik eerlijk gezegd nooit gedroomd dat we een rijder met het formaat van Jonathan Rea bij ons team zouden krijgen en hem vandaag met een grote glimlach op zijn gezicht de R1 te zien beklimmen, heeft een ongelooflijk enthousiaste sfeer gecreëerd en veel hoop voor het seizoen 2024. 
De komende twee dagen zullen buitengewoon interessant zijn, maar we willen heel stap voor stap beginnen, zonder enige druk. Het plan is om Jonathan de R1 te laten leren na zoveel jaren op een andere fiets en dit te beschouwen als de “eerste aanraking”, de eerste ervaring samen en vanaf hier verder te bouwen. “JR” is een renner waarvan de geschiedenis heeft aangetoond dat hij altijd de goederen zal leveren, en we kunnen niet wachten om deze reis samen te beginnen.”