WorldSBK Jerez: Razgatlioglu wint redflagged Race 2, vd Mark P3

20 oktober 2024
Toprak Razgatlioglu heeft op passende wijze het 2024 seizoen afgesloten. De 2-voudig wereldkampioen nam in de derde ronde de leiding van Nicolo Bulega en wist daarna de druk van Bulega te weerstaan tot de race met nog 4 ronden te gaan werd stilgelegd nadat Peter Öttl het blok van zijn R1 had opgeblazen en met 2/3 afstand verreden de race niet meer werd herstart. Michael van der Mark maakte het podium compleet.

De allerlaatste WorldSBK race van het seizoen ontpopte zich in een spannend gevecht tussen de twee hoofdrolspelers van het 2024 seizoen: de zaterdag tot wereldkampioen gekroonde Toprak Razgatlioglu en Nicolo Bulega, die als regerend WorldSSP wereldkampioen dit jaar een zeer indrukwekkend debuut had gemaakt.

Net als in Race 1 en de Superpole sprintrace kwam Bulega bij de start het beste weg met Razgatlioglu in zijn kielzog, die net als in de sprintrace in de derde ronde de leiding wist te nemen in de race - het duo daarbij ruim afstand nemend van de rest van het veld, dat door Andrea Locatelli werd aangevoerd, voor Alex Lowes en Michael van der Mark, op korte afstand gevolgd door Andrea Iannone en Danilo Petrucci die het gevecht van de independent riders streden.

Het grote verschil met de eerdere twee races was dat Razgatlioglu ditmaal wel in staat was zijn rondetijden vast te houden en nu wel de leiding te houden en daarbij zelfs een veilige buffer van een halve seconde te slaan. Bulega reed het gat soms nagenoeg dicht, maar kwam in eerste instantie niet dicht genoeg om een serieuze aanval te kunnen doen.

Dat veranderde halverwege de race. Bulega nestelde zich in het achterwiel van Razgatlioglu, die echter geen enkele ruimte gaf aan de Supersport wereldkampioen - het duo inmiddels meer dan zeven seconden los van Michael van der Mark, die de strijd met Lowes en Locatelli in zijn voordeel had beslist en afstand had genomen van Lowes. Locatelli was inmiddels naar de 7e plaats afgezakt.

Rondenlang hield Razgatlioglu de status quo, waardoor het alle schijn had dat de race pas in de allerlaatste ronde zou worden beslist, tot na 16 ronden Phillip Öttl op 45 seconden achterstand het blok van zijn R1 op het rechte stuk opblies, de wedstrijd werd stilgelegd en met 2/3 raceafstand geen herstart meer volgde en Razgatlioglu tot winnaar werd uitgeroepen.

Op bijna elf seconden van zijn teamgenoot maakte Michael van der Mark het podium compleet en gaf daarmee BMW Motorrad haar eerste dubbel-podium in het WordSBK. Een podium dat halverwege de race nog helemaal niet zo zeker was, met een opstormende Andrea Iannone die met beduidend snellere rondetijden was opgeklommen naar de 4e plaats en vervolgens naar het achterwiel van #60 reed.

De inhaalactie van Iannone op vdMark ging voor de #29 echter niet volgens plan, vdMark maakte zich breed waardoor Iannone van zijn lijn werd gedrukt en in een klap weer terugviel naar de zesde plaats achter Danilo Petrucci. Iannone klom daarna wel weer op naar de vierde plaats, maar had niet meer de snelheid om het gat op vdMark te dichten.