Zoeken

WK Superbike Catalunya: eerste 2020 zege voor Davies

20 september 2020
Voor het eerst sinds Laguna Seca 2019 heeft Chaz Davies een race gewonnen in het WK Superbike. De Aruba.it coureur finishte ruim twee seconden voor Michael van der Mark, die in de laatste ronde de tweede plaats terugpakte van Garret Gerloff, die op eentiende seconde van de Rotterdammer zijn allereerste podium in het WK Superbike bijschreef.

 

Na in de ochtend overtuigend zijn allereerste Superpole sprintrace te hebben gewonnen leek Michael van der Mark race 2 van het WK Superbike in Catalunya er een back-to-back van de maken. De Yamaha fabriekscoureur, die volgend jaar de overstap naar BMW maakt, nam bij het doven van het rode licht direct kopstart in de race, waarna een intens gevecht om de overwinning ontstond met Ruben Rinaldi, Chaz Davies en Garrett Gerloff.

Een ronde lang voerde vdM het veld aan, maar was daarna kansloos tegen de power van de Panigale V4 R en viel daardoor terug naar de derde plaats achter Rinaldi en Davies, had daarna z'n handen vol aan Garrett Gerloff, maar wist zich weer te herstellen en reed weer naar het achterwiel van Davies toe, die in de vierde ronde de leiding had genomen in de race, na eveneens met Rinaldi te hebben afgerekend. 

Van der Mark nam zelfs kortstondig de leiding weer terug, maar Davies pakte vdM meteen weer terug, ging er daarna goed voor zitten om een gaatje te slaan en reed daarna onbedreigd naar zijn eerste overwinning van het seizoen, zijn eerste sinds Laguna Seca afgelopen jaar. Davies had de geometrie van de V4R overnacht compleet aangepast om meer grip te creëren aan de achterkant en die aanpassing pakte zeer goed uit.

"Voor het eerst heb ik de V4R kunnen rijden zoals ik dat graag wil", zei Davies. "De voorkant was in Aragon al goed, door de machine compleet aan te passen hebben we nu eindelijk ook grip aan de achterkant. Zonder die grip kun je geen wedstrijden winnen. Geen idee of het straks op Magny Cours ook werkt, maar we hebben in ieder geval een uitgangspunt."

Voor Michael van der Mark zat er niet meer in dan een tweede plaats, maar moest dan wel Gerloff achter zich weten te houden die in sommige secties duidelijk sneller was en meermaals zij aan zij met vdM over de baan was gegaan, om de Rotterdammer bij het ingaan van de laatste ronde op het einde van het rechte stuk voorbij te gaan. Voor Gerloff leek zijn eerste podium meteen een tweede plaats te zijn, maar de Texaan maakte in bocht 10 een fout en gaf daardoor Magic Micky alle ruimte om binnendoor voorbij te gaan en alsnog die tweede plaats voor zich op te eisen. 

En Jonathan Rea? Voor de 5-voudig wereldkampioen was het een moeizame race. Bij de start kwam Rea niet goed weg, raakte daardoor in de verdrukking bij het aanremmen van bocht 1 en viel de eerste ronde zelfs terug naar de 6e plaats achter Scott Redding, maar had geluk dat de race voor Redding zowaar nog zwaarder verliep.

Rea had vanaf het begin geen goed gevoel met de voorkant van de ZX-10RR en voelde ook nog eens de nodige vibraties, maar pakte in de vierde ronde de vijfde plaats weer terug van Redding en leek iets van zijn ritme terug te vinden. In de achtste ronde ging Rea ook Rinaldi voorbij, maar toen stokte de opmars van de KRT coureur en werd hij enkele ronden later door Rinaldi weer terugverwezen naar de vijfde plaats.

Meer dan een vijfde plaats leek er niet in te zitten voor Jonny Rea, tot met nog minder dan 2 ronden te gaan het blok van Rinaldi de geest gaf en Rea de vierde plaats in de schoot geworpen kreeg. Alsof dat cadeau nog niet groot genoeg was verloor Redding in de allerlaatste ronde zijn vijfde positie aan Tom Sykes, die na veel pech eindelijk weer eens een goede racedag had. 

In de strijd om de wereldtitel heeft Rea nu zijn voorsprong op Scott Redding tot 51 punten vergroot, waardoor hij met nog twee rondes te gaan al in Magny Cours zijn zesde wereldtitel veilig kan stellen als hij 11 punten meer scoort dan Redding.

WK Superbike Catalunya, uitslag race 2:

Rijder Team Uitslag
1 Chaz Davies GBR ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R 20 ronden
2 Michael van der Mark NED Pata Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 +2.460
3 Garret Gerloff USA GRT Yamaha WorldSBK Junior Team Yamaha YZF-R1 +2.559
4 Jonathan Rea GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR +8.040
5 Tom Sykes GBR BMW Motorrad WorldSBK Team BMW S1000RR +13.196
6 Scott Redding GBR ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R +14.232
7 Eugene Laverty IRL BMW Motorrad WorldSBK Team BMW S1000RR +16.409
8 Alex Lowes GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR +17.590
9 Leon Haslam GBR Team HRC Honda CBR1000RR-R +18.536
10 Loris Baz FRA Ten Kate Racing Yamaha YZF-R1 +20.401
11 Jonas Folger GER Bonovo Action by MGM Racing Yamaha YZF-R1 +20.451
12 Federico Caricasulo ITA GRT Yamaha WorldSBK Yamaha YZF-R1 +25.414
13 Lorenzo Zanetti ITA Motocorsa Racing Ducati Panigale V4 R +31.420
14 Yuki Takahashi JPN MIE Racing Althea HONDA Team Honda CBR1000RR-R +51.264
15 Xavi Fores ESP Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR +3 ronden
DNF
Ruben Rinaldi ITA Team GoEleven Ducati Panigale V4 R +2 ronden
Valentin Debise FRA OUTDO Kawasaki TPR Kawasaki ZX-10RR +5 ronden
Sylvain Barrier FRA Brixx Performance Ducati Panigale V4 R +5 ronden
Samuele Cavalieri ITA BARNI Racing Team Ducati Panigale V4 R + 17 ronden
Alvaro Bautista SPA Team HRC Honda CBR1000RR-R 0 ronden

 

Tussenstand:

Rijder Punten
1 Jonathan Rea GBR 290
2 Scott Redding GBR 239
3 Chaz Davies GBR 188
4 Michael van der Mark NED 178
5 Toprak Razgatlioglu TUR 157