Zoeken

Razgatlioglu blijft in 2025 bij BMW WorldSBK

4 juli 2024
Enkele weken geleden zorgde Toprak Razgatlioglu's manager Kenan Sofuoglu voor behoorlijk wat opschudding met de uitspraak dat Toprak aan het eind van het seizoen het WK Superbike zou willen verlaten, om de overstap naar de MotoGP te maken. De meervoudig WK Supersport wereldkampioen zegt nu dat Toprak het volgend seizoen gewoon bij BMW blijft.

Toprak Razgatlioglu is het wonderkind van het WorldSBK en de reddende engel voor BMW Motorrad, dat maar niet in staat was om de vruchten te kunnen plukken van de vele investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan. Investeren in een compleet nieuwe M 1000 RR, die bovendien al na twee jaar volledig werd vernieuwd en investeren in topcoureurs als Michael van der Mark en Scott Redding. 

Successen bleven uit, tot de Duitsers Toprak Razgatlioglu wisten te strikken, die dit seizoen - en hij alleen - het verschil heeft weten te maken. De 27-jarige Turk voelt momenteel het wereldkampioenschap aan, waar hij 21 punten voor ligt op Nicolo Bulega. Van de 12 races tot nu toe schreef Toprak er maar liefst 6 op naam, stond 9 keer op het podium en is sinds race 2 op Assen ongeslagen. 

Het contrast met teamgenoot Michael van der Mark is groot. Hij heeft niet alleen bijna driemaal zoveel punten als van der Mark, maar zelfs beduidend meer punten dan de andere drie BMW coureurs van der Mark, Redding en Garrett Gerloff samen. 

Dat Toprak zijn kansen in de MotoGP wil proberen is dus niet vreemd, in het verleden heeft hij al eerder laten vallen een overstap te overwegen, mits hij in een goed team terecht zou kunnen komen. Om die reden heeft hij in de covid-jaren enkele testen met de M1 gedaan, maar dat heeft uiteindelijk tot niets geresulteerd. 

Op 21 juni kwam manager Sofuoglu echter met het nieuws dat Toprak zijn 2-jarig contract met BMW niet zou uitdienen, om zijn debuut in de MotoGP te kunnen maken. Sofuoglu zei hiervoor met verschillende fabrikanten in gesprek te zijn en alleen voor een fabrieks-zitje te zullen gaan. 

Nadat de malle molen in Mugello op stoom was gekomen bleek de spoeling echter steeds dunner te worden en bleven uiteindelijk alleen Honda en Yamaha nog over als fabrieksteams met beschikbare zitjes. Tegelijkertijd was de vraag hoe Toprak dacht onder het 2-jarig contract met BMW uit te komen. 

Sofuoglu had gehoopt dat BMW Toprak de ruimte zou geven om de switchen naar de MotoGP, maar dat pakte anders uit. BMW Motorrad gaf aan Toprak aan z'n contract te houden en dus heeft Sofuoglu nu de keutel weer ingetrokken, ondanks dat er vanuit de MotoGP paddock door enkele satellietteams interesse was getoond.

"Ik heb gezien dat enkele satellietteams uit de MotoGP over Toprak spraken", zegt Sofuoglu. "Maar we hebben nooit contact met een satellietteam gehad. Enkele fabrieksteams hebben interesse getoond voor Toprak in 2025 - mocht die kans zich voordoen. We hebben echter een 2-jarig contract met BMW en Toprak en ik zijn het met elkaar eens dat we alleen dan naar de MotoGP overstappen, als BMW daar toestemming voor geeft. We willen het contract niet verbreken, we zijn gelukkig en willen de relatie nog langer voortzetten."

BMW Motorrad heeft geen enkel moment getwijfeld dat Toprak zijn contract niet uit zou zitten en nu zegt ook Sofuoglu dat ze samen al veel plannen voor 2025 hebben gesmeed en alles om Toprak hebben gebouwd, zodat hij gelukkig is, en dat het niet goed zou zijn om dat allemaal af te breken. En dus is de focus voor volgend seizoen weer 100% op het WorldSBK gezet.