Zoeken

Regeging Nigeria overweegt motorverbod

23 augustus 2022
Wie denkt dat het bij ons slecht is gesteld met wegen die in 't weekend voor motoren worden afgesloten, bedenk dan dit. In Nigeria overweegt de regering om de verkoop en het gebruik van motoren in het hele land te gaan verbieden, om terreuraanslagen een halt toe te roepen.

De federale regering van Nigeria overweegt sterk een verbod op de verkoop en het gebruik van motorfietsen in het hele land als een nieuwe, ongebruikelijke, tactiek om terreuraanslagen te stoppen.

De Nigeriaanse minister van Justitie, Abubakar Malami, hoopt dat een verbod op motoren de logistieke inspanningen van terroristen ernstig zal belemmeren, omdat motoren het favoriete vervoersmiddel voor terreuraanslagen zijn. Naast de ban op motoren overweegt de regering ook een ban op mijnbouwactiviteiten in het land.

"Door een verbod op het gebruik van motorfietsen en mijnbouwactiviteiten uit te vaardigen, zal de logistiek voor de terroristen afnemen”, zegt Malami.

“Dit zal gebeuren in het landsbelang. We zijn Nigerianen omdat Nigeria als land bestaat en elke kwestie die zich vertaalt in een bedreiging van de nationale veiligheid of het zakelijke bestaan ​​van het land, vereist bepaalde offers."

Met een bevolking van meer dan 200 miljoen mensen is Nigeria het zesde meest bevolkte land ter wereld met een jaarlijkse verkoop van motorfietsen van meer dan 500.000. Volgens de minister zal minder dan eenderde Nigeriaanse bevolking worden getroffen door de ban op motorfietsen, en is het daarom het offer waard.

“Ongeacht de middelen die worden overwogen voor het mogelijke verbod, dit is een opoffering die we zien als een oplossing voor de veiligheidsuitdagingen en ik denk dat geen enkele opoffering te groot is wat dat betreft", zegt Malami.

"Bovenal, als je het hebt over een verbod op motorfietsen, denk ik dat het aantal mensen dat deze motorfietsen gebruikt nog geen 20 procent van de Nigeriaanse bevolking bedraagt", zei hij. "Dus als dat percentage wordt geroepen om een ​​offer te brengen dat alomtegenwoordig is of meer dan 200 miljoen Nigerianen treft, denk ik dat dat offer niet te veel is en het overwegen waard is."

Het landelijke verbod op motoren komt trouwens niet helemaal uit het niets uit de lucht vallen, op lokaal niveau is al op meerdere plaatsen een verbod op motorfietsen ingesteld, waaronder de hoofdstad Lagos, daar zijn sinds mei dit jaar in zes districten commerciële motorrijders in de ban gedaan, om het hoge aantal ongelukken terug te dringen. Ook in andere deelstaten als Kaduna, Akwa-Ibom, Enugu en Kano zijn commerciële motoren in de ban gedaan.