Zoeken

Oostenrijk pakt stuntende motorrijders aan

24 mei 2022
Mocht je het plan hebben opgevat om deze zomer met de motor naar Oostenrijk te gaan en er niet vies van zijn je motor zo nu en dan lekker op het achterwiel te trekken, bezint dan eer gij begint. De Oostenrijkse regering heeft namelijk de jacht geopend op stuntrijdende motorrijders - met boetes die op kunnen lopen tot 10.000 euro.

 

Toegegeven, de wijziging van het Oostenrijkse Kraftfahrgesetz (KFG) stamt al uit 2018, maar we hebben ons laten vertellen dat de komende zomer de Polizei in Österreich strenger wil gaan controleren en handhaven op het oneigenlijk gebruik van auto's en motoren. 

In de wegenverkeerswet is sinds 2018 vastgelegd dat zaken als driften, piepende banden, burnouts en backfires kunnen worden beboet, evenals situaties waarbij niet alle wielen contact met het asfalt hebben, waarmee specifiek wheelies en stoppies worden bedoeld. Wielspin, blokkerende wielen ken donuts vallen eveneens onder het verbod.

Boetes starten bij 300 euro en kunnen oplopen tot maar liefst 10.000 euro, en als de politie het vermoeden heeft met een draaideur-'crimineel' te maken te hebben kan de auto of motor tot 72 uur in beslag worden genomen. 

Hoewel het maar een kleine groep is die de openbare weg als circuit gebruikt begint de roep in landen als Duitsland en Oostenrijk steeds luider te worden om wegen voor gemotoriseerde tweewielers af te sluiten - op z'n minst in de periode april t/m oktober. 

Nu weten wij nog uit eigen ervaring dat de Oostenrijkse Polizei zich heel erg goed verdekt kan opstellen om controles te doen, maar we denken niet dat je d'r nu nog net zo gemakkelijk vanaf komt als wij in 2004 tijdens onze eerste grote eenliter supersport vergelijkingstest. Het is dus maar dat je 't weet, een gewaarschuwd mens telt voor twee.