Zoeken

Test Triumph Speed Triple 1200 RS

Serious Speedfighting

13 mei 2021
De Triumph Speed Triple mag in 1994 de grondlegger van de hooligan-naked zijn geweest, maar de huidige generatie 200+ pk Hyper Nakeds hebben de Britse Naked volledig overstemd. Tot nu. 210 km op straat, gevolgd door 25 ronden op het Donington Park circuit, hebben ons geleerd dat Triumph met de nieuwe Speed Triple 1200 RS een behoorlijke inhaalslag heeft gemaakt.

Triumph Motorcycles-eigenaar John Bloor, en diens zoon Nick die het bedrijf tegenwoordig leidt, staan ​​bekend als discrete industriëlen die het product voor zichzelf laten spreken, die grotendeels minachting hebben voor het soort marketinghype dat sommige van hun markten zo gretig omarmen. Maar toch, je zou hebben gedacht dat ze zelfs te midden van alle pandemie-problemen van 2020 het feit hadden willen vieren dat de motorfiets die in 1994 aan de bakermat van het sportbike Vliegen mag er 'even' niet in hebben gezeten, maar in eigen land is eigenlijk ook niks mis mee. Sterker, beter dan dit komen ze haast nietstreetfighter-segment heeft gestaan, door de 100.000 verkoopbarrière was gegaan. Ja mensen – dát is hoeveel Triumph Speed ​​Triples er in de afgelopen kwart eeuw zijn gebouwd.

Maar ondanks een substantiële makeover in 2016, is de Speed ​​Triple sindsdien schijnbaar buitenspel gezet door de voortdurende machtsstrijd tussen zijn verschillende rivalen, met 200 pk-plus vermogens - eerst van Kawasaki via zijn supercharged H2, vervolgens MV Agusta en Ducati - schijnbaar de toegangspas om als speler die tot serieuze straatgevechten in staat is te worden gezien. "We wisten dat we ons spel moesten verbeteren, maar we waren niet bereid om dit te doen ten koste van de rijdbaarheid in de echte wereld op de openbare weg", zegt Stuart Wood, hoofdingenieur van Triumph. “We hebben ons dus gericht op het leveren van aanzienlijk meer vermogen terwijl we het gewicht aanzienlijk verminderen, om veel betere allround prestaties te bieden dan voorheen via een sterk verbeterde verhouding tussen vermogen en gewicht, van een fiets waar het zo breedst mogelijk scala aan rijders zich comfortabel op zal blijven voelen."

Tekst: Alan Cathcard
Fotografie: Triumph