Zoeken

Vergelijk: Kawasaki Versys 1000 SE vs. Suzuki V-Strom 1050 XT

Conclusie

21 juli 2020

Als ik de motoren heb teruggebracht rijd ik weer terug op mijn twaalf jaar oude KTM 990 Adventure. Zonder IMU, zonder bochten-ABS, tractiecontrole, instelbare motormodi, cruisecontrole, actieve bochtverlichting, digitaal menugestuurd doolhofdashboard, bermverlichting of quickshifter. Mis ik ze? Zou ik er extra geld voor over hebben? Nou… eigenlijk alleen voor de cruisecontrole. Zonder dat kun je in Nederland bijna niet voorkomen dat je te hard rijdt met deze snelle motoren. Gelukkig dat de terrassen weer open zijn, kunnen we weer eens wat langere toerkes doenVroeger zou ik ook blij zijn geweest met actieve bochtverlichting, toen ik nog 200 km woon-werkverkeer had en dat ook in de winter op de motor reed. Nu rijd ik zelden meer in het donker en dan is net nut wat minder. En als je je wilde haren wat kwijt bent, geldt al gauw dat de meeste gadgets overbodige zaken zijn, die de motor duurder maken dan nodig en die afleiden van waar het echt om draait: lekker motorrijden.

Nu doen de Kawasaki Versys 1000 en de Suzuki V-Strom 1050 dat allebei ook verdraaid goed. Het zijn geweldige allroad-reismachines, comfortabele, avontuurlijke straatmotoren met een licht offroad-potentieel. Ze zijn beide rijk voorzien van opties en elektronica, die het leven veiliger en prettiger maken. Er is een klein karakterverschil.

Zou ik naar Zuid-Frankrijk toeren, dan zou ik het liefste de Kawasaki meenemen. Zou ik door de Franse Alpen zelf gaan rijden, dan zou ik het liefst de Suzuki onder mijn gat hebben. Maar ik zou met allebei heel gelukkig zijn. Ook met het brandstofverbruik, dat bij de Kawa tussen de 1 op 16 en 1 op 21 lag. De Suzuki was iets zuiniger met 1 op 17 tot een op 22. Het is dus een kwestie van smaak, ook omdat de basisuitvoeringen van deze motoren elkaar qua prijs niet zo heel veel ontlopen: de standaard V-Strom 1050 kost €13.999, de XT kost €15.499. De Kawasaki Versys 1000 Tourer Edition kost €14.999, de luxe SE-versie kost €17.999,-.