Zoeken

WorldSBK Catalunya: Razgatlioglu scoort dubbel met Rossi-stijl move

24 maart 2024
Toprak Razgatlioglu heeft zijn allereerste dubbelzege met BMW gerealiseerd. De 27-jarige Turk nam in Rossi stijl in de allerlaatste bocht van de Tissot Superpole Sprintrace de leiding van Alvaro Bautista, die zijn Panigale V4R moest oprichten en daardoor ruimte liet aan Andrea Iannone om eveneens binnenvoor te gaan. Michael van der Mark finishte op de 6e plaats, Jonathan Rea finishte voor de vijfde race op rij buiten de punten.

 

Na twee dagen onder ideale omstandigheden leken de omstandigheden compleet gewijzigd voor de zondag. Als gevolg van nachtelijke regenval was het behoorlijk afgekoeld en was de baan tijdens de warm-up training nog grotendeels nat geweest. Met een zwaar wolkendek droogde de baan maar langzaam op en was pas tegen de start duidelijk dat met slicks kon worden gereden.

De tweede sprintrace van het seizoen ontpopte zich vanaf de start in een zeer spannend gevecht, waar tot wel 7 coureurs om de overwinning leken te kunnen strijden, na de start door Sam Lowes aangevoerd, voor Andrea Iannone, Alex Lowes, de ditmaal beter gestarte Nicolo Bulega, de twee BMW's van Toprak Razgatlioglu en Michael van der Mark  én Alvaro Bautista, die al in de tweede ronde de aansluiting wist te vinden na vanaf de elfde plaats te zijn gestart. 

Drie ronden lang voerde Sam Lowes op de Marc VDS Ducati het veld aan en profiteerde van de strijd achter hem om de tweede plek tussen Andrea Iannone en Alex Lowes op de ZX-10RR, die in de tweede en derde sector over meer snelheid beschikte, maar op het rechte stuk ten opzichte van de snellere BMW en Ducati's vermogen tekort kwam. 

In de vierde ronde leek Sam Lowes al het beste van zijn banden te hebben gevergd en viel in tijdsbestek van enkele bochten van de eerste naar de vijfde plaats terug, wat nu Iannone voor het eerst de leiding in de race gaf, voor Alex Lowes en Nicolo Bulega, maar het was Toprak Razgatlioglu die een ronde later in één actie vanaf de vierde plaats de leiding in de race nam, voor Iannone, Bulega en Alex Lowes nu teruggevallen naar P4, met Alvaro Bautista vlak achter hem die inmiddels van der Mark en Sam Lowes voorbij was gegaan.

De stijd aan de kop was echter nog verre van beslist. Iannone ging Toprak bij het aanremmen van bocht 1 weer voorbij, maar de 2021 wereldkampioen prikte zijn BMW weer binnendoor pakte een ronde later de leiding weer terug. Ook Bulega leek zich met de strijd om de overwinning te kunnen bemoeien, maar moest zijn actie met een terugval naar P4 betalen, achter teamgenoot Alvaro Bautista die nu op de derde plaats lag en met nog drie ronden te gaan ook Iannone voorbij wist te gaan.

Had Toprak in eerste instantie van de strijd achter hem geprofiteerd, opgeklommen naar de tweede plek had Bautista nu vrij baan, reed in de voorlaatste ronde naar het achterwiel van Toprak toe en nam bij het ingaan van de laatste ronde voor het eerst de leiding in de race. 

Bautista gaf daarna Toprak geen ruimte om in bocht 5 of bocht 10 weer toe te kunnen slaan en leek daarmee op zijn allereerste overwinning van het seizoen af te stevenen, maar dat was gerekend buiten Razgatlioglu die in de voorlaatste bocht naar het achterwiel van Bautista kroop om de tweevoudig wereldkampioen in de allerlaatste bocht binnendoor voorbij te gaan.

Bautista was door de actie totaal verrast en moest zijn Panigale V4R oprichten om contact te vermijden en liet daardoor alle ruimte aan Iannone die eveneens binnendoor voorbij kon gaan, waardoor Bautista in een bocht tijd terugviel naar de derde plaats, op de voet gevolgd door teamgenoot Bulega die genoegen moest nemen met de vierde plaats. 

Op anderhalve seconde finishte Alex Lowes op de vijfde plaats, op een seconde gevolgd door Michael van der Mark, die weer een zeer constante wedstrijd reed en nu in het kampioenschap op gelijke hoogte staat met Dominique Aegerter, die op slechts de tiende plaats achter teamgenoot Remy Gardner werd afgevlagd. 

Beste Yamaha was Andrea Locatelli op P8, voor Jonathan Rea verliep de race wederom teleurstellend: hij finishte op een puntloze 13e plaats en heeft daarmee 5 races op rij geen enkele punt gescoord - een absoluut dieptepunt in zijn carrière.  

WorldSBK Catalunua, uitslag Tissot Superpole sprintrace:

Rijder Team Uitslag
1 Toprak Razgatlioglu TUR ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team BMW M 1000 RR 10 ronden
2 Andrea Iannone ITA Team GOELEVEN Ducati Panigale V4R +0.075
3 Alvaro Bautista ESP ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4R +0.260
4 Nicolo Bulega ITA ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4R +0.411
5 Alex Lowes GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR +1.611
6 Michael van der Mark NED ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team BMW M 1000 RR +2.634
7 Danilo Petrucci ITA Barni Spark Racing Team Ducati Panigale V4R +4.249
8 Andrea Locatelli ITA Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK Yamaha YZF-R1 +4.354
9 Remy Gardner AUS GRT Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 +5.196
10 Dominique Aegerter SWI GRT Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 +5.269
11 Sam Lowes GBR ELF Marc VDS Racing Team Ducati Panigale V4R +6.831
12 Scott Redding GBR Bonovo Action BMW BMW M 1000 RR +7.338
13 Jonathan Rea GBR Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK Yamaha YZF-R1 +7.435
14 Axel Bassani ITA Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR +7.891
15 Xavi Vierge ESP Team HRC Honda CBR1000RR +10.288
16 Tito Rabat ESP Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR +11.060
17 Garrett Gerloff USA Bonovo Action BMW BMW M 1000 RR +11.864
18 Michael Ruben Rinaldi ITA Motocorsa Racing Ducati Panigale V4R +11.937
19 Phillip Öttl GER GMT94 Yamaha Yamaha YZF-R1 +16.125
20 Tarran Mackenzie GBR PETRONAS MIE Racing Honda Team Honda CBR1000RR +16.300
21 Iker Lecuona SPA Team HRC Honda CBR1000RR +16.901
22 Bradley Ray GBR Yamaha Motoxracing WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 +19.389
DNF
Adam Norrodin MAS PETRONAS MIE Racing Honda Team Honda CBR1000RR +1 ronde

 

Tussenstand:

Rijder Team Punten
1 Nicolo Bulega ITA ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4R 67
2 Alex Lowes GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR 65
3 Toprak Razgatlioglu TUR ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team BMW M 1000 RR 55
4 Andrea Iannone ITA Team GOELEVEN Ducati Panigale V4R 51
5 Alvaro Bautista ESP ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4R 50