Zoeken

Kawasaki onthult BbKRT KB998 WorldSBK racer

21 oktober 2024
Morgen maakt 'ie officieel z'n debuut tijdens de Wintertest op het circuit van Jerez, maar Kawasaki heeft alvast een eerste afbeelding vrijgegeven van de Bimota KB998, waarmee het nieuwe BbKRT raceteam het volgend jaar zal aantreden in het WorldSBK.

Mocht het je zijn ontgaan: het afgelopen seizoen kondigde Kawasaki aan het KRT Kawasaki Racing Team in 2025 te beëindigen en haar inspanningen in het WorldSBK te verleggen naar Bimota, het Italiaanse merk uit Modena waar Kawasaki enkele jaren geleden 49% aandeel in heeft genomen. 

Het nieuwe Bimota fabrieksteam zou door hetzelfde Spaanse team van de gebroeders Roda nabij het circuit van Catalunya worden gerund, en met dezelfde fabriekscoureurs Alex Lowes en Axel Bassani. Het nieuwe team werd BbKRT gedoopt, wat staat voor Bimota by Kawasaki Racing Team. Later maakte Kawasaki bekend zelf in het WorldSBK te blijven en werd Puccetti Racing aangekondigd als het nieuwe fabrieksteam, met Garrett Gerloff als rijder.

De nieuwe KB998 is het resultaat van een intense samenwerking tussen Kawasaki en Bimota. De 998cc viercilinder is overgenomen van de ZX-10RR, het rijwielgedeelte is door de Italianen ontworpen en ontwikkeld. Wat design betreft is de ZX-10RR overduidelijk een bron van inspiratie geweest, voorzien van aerodynamische winglets op de kuip. Wat rijwielgedeelte betreft is voor dezelfde partners gekozen, waaronder de Showa vering. 

In feite is het BbKRT hetzelfde als KRT, met dezelfde mensen voor en achter de schermen en dezelfde Team Manager Guim Roda, maar dan in een andere outfit en met een compleet nieuwe motor.

Guim Roda, Team Manager BbKRT:
Natuurlijk, er is achter de schermen veel werk verricht om de nieuwe motor te kunnen onthullen en voor de allereerste keer publiekelijk te testen op circuit. 

Om Alex Lowes en Axel Bassani als rijders aan boord te hebben - plus de bijbehorende crews en stafmedewerkers - betekent dat we ons kunnen concentreren op de core taken, het testen van de nieuwe racer en data verzamelen tijdens het testschema binnen de test-beperkingen van BWO en de FIM.

Dit is een compleet nieuwe machine die onze volle aandacht nodig heeft. We zijn zeer enthousiast om deel uit te maken van dit fascinerende project en vereerd om de verantwoordelijkheid te nemen om deze nieuwe Bimota zo snel mogelijk op topniveau te laten presteren. We hebben al onze social media accounts geüpdatet, dus moedigen we fans aan om BbKRT te volgen en deel uit te maken van deze opwindende reis."