Zoeken

Estoril vervangt Hongarijde in 2024 WorldSBK kalender

10 juni 2024
Het zat er dik in en nu is het ook officieel: de Balatonring krijgt geen FIM-homologatie en dus is de inaugurale WorldSBK race op het nieuwe circuit geschrapt. Het Portugese circuit van Estoril neemt de plaats in, waarbij de datum naar oktober is verplaatst.

De kalender van het WorldSBK is er de laatste jaren niet beter op aan het worden. Een pauze van bijna 2 maanden tussen Assen in april en Misano in juni, vervolgens in september maar liefst 3 events in 4 weken tijd, nog maar één event buiten Europa en 3 events in Spanje zelf (Catalunya, Aragon en Jerez), je zou haast denken dat ze bij Dorna Sports er alles aan doen om de ooit ongekend populaire raceklasse de nek op te draaien. 

Ook de inaugurale race in Hongarije is een klucht. Met een vertraging van ettelijke jaren werd het Balaton Park Circuit in mei 2023 geopend en sindsdien zijn er al autoraces geweest, maar van meet af aan was duidelijk dat het circuit niet aan de homologatie-eisen van de FIM voldeed. In meerdere bochten waren de uitloopzones te klein en daarnaast stonden enkele muren te dicht op de baan.

Om de voor het WorldSBK benodigde toekenning te verkrijgen waren grote aanpassingen noodzakelijk, waarvan het de vraag was of die überhaupt te realiseren zijn, maar desondanks zette Dorna Sports het event voor 2024 op de kalender. 

Dat het circuit niet meteen conform de juiste richtlijnen is gebouwd heeft Dorna eigenlijk zichzelf te danken. Dorna Sports heeft namelijk geen rechtstreeks contract met het Balatoncircuit, maar met promotor HUMDA - dat staat voor "Hungarian Motorsport and Green Mobility Development Agency", opgericht door het Hongaarse ministerie voor Innovatie en Technologie. 

In het contract tussen Dorna en HUMDA was geen circuit vastgelegd, waardoor de Hongaarse WorldSBK ronde ook op de Hungaroring of Pannonia Ring kon worden georganiseerd, maar ook deze twee circuits beschikken net als de Balatonring niet over een FIM-homologatie.  

De Hongaarse ronde op het Balatoncircuit, dat van 23-25 augustus was voorzien, is nu officieel geschrapt. In plaats daarvan heeft Dorna weer een beroep op het circuit van Estoril gedaan, dat in de Covid-jaren ook de redder in nood is geweest. 

Het circuit stond in 2022 voor het laatst op de kalender. Toen stond het event vroeg in het seizoen op de kalender, nu zal het de voorlaatste ronde zijn, van 11-13 oktober - een week voor de afsluitende ronde van het seizoen op het circuit van Jerez.