Zoeken

BSB kampioen Bradley Ray met Yamaha naar WorldSBK

30 november 2022
Brits Superbike kampioen Bradley Ray maakt het volgend seizoen de overstap naar het WorldSBK. De 25-jarige coureur uit Kent zal de Europese wedstrijden uitkomen voor het Yamaha Motoxracing WorldSBK Team.

 

Na een indrukwekkend seizoen in het Brits Superbike kampioenschap, waarin hij 9 wedstrijden wist te winnen en maar liefst 23 keer op het podium finishte, krijgt Bradley Ray van Yamaha Motor Europe nu de kans om zijn talenten op het hoogste niveau, het WorldSBK, te laten zien. 

Ray begon zijn internationale carrière al op 15-jarige leeftijd in de 2012 Red Bull Rookies Cup, wat hij op de 7e plaats finishte, om een jaar later zijn eerste overwinning in die Rookies Cup te noteren. In 2014 eindigde hij het kampioenschap op de 4e plaats, tegen nu MotoGP grootheden Jorge Martin en Joan Mir en 2021 WorldSBK wereldkampioen Toprak Razgatlioglu. 

In 2016 keerde Ray naar het Brits kampioenschap, waar hij zich als een titelkandidaat in het Brits Supersport kampioenschap ontpopte. Op een Yamaha R6 eindigde hij het kampioenschap op de derde plaats, wat hem een plaats in het Brits Superbike kampioenschap opleverde. 

In dat eerste jaar finishte Ray regelmatig in de top 10, scoorde zijn eerste podium op Oulton Park en eindigde het seizoen op de 11e plaats. Het 2018 seizoen begon explosief met  twee overwinningen op Donington Park en plaatste zich in de Championship Showdown. Hij eindigde het seizoen op de zesde plaats.

Meer podiums volgden in het 2019, 2020 en 2021 seizoen, maar het was dit seizoen, toen het team op Yamaha was overgestapt, dat hij zijn echte potentie kon laten zien. Ray finishte dit jaar geen enkele race buiten de top 6 en werd de laatste ronde op Brands Hatch tot BSB kampioen gekroond. 

Bradley Ray zal het komende seizoen in de derde ronde op het TT-circuit zijn eerste race gaan rijden voor het Yamaha Motoxracing WorldSBK Team, maar het is niet voor het eerst dat hij in het WorldSBK uitkomt. Ray maakte zijn debuut in 2018 tijdens de Britse ronde op Donington Park, met Buildbase Suzuki.

Bradley Ray, Yamaha Motoxracing WorldSBK-team
"Na wat een ongelooflijk debuutjaar is geweest, met 9 overwinningen en 23 podiumplaatsen met Yamaha in deel één van mijn carrière-doel, het Brits Superbike-kampioen, ben ik absoluut verheugd dat Yamaha me heeft beloond met deze kans om de volgende stap te zetten met het Yamaha Motoxracing WorldSBK Team. Ik heb gedroomd om WorldSBK wereldkampioen te worden sinds mijn racedebuut toen ik drie jaar oud was en ik ben me er maar al te goed van bewust dat het niet mogelijk zou zijn zonder de steun van een fabrikant als Yamaha en het team dat ik heb om me heen. Ik wil heel graag aan de slag in het WorldSBK en hoop in de voetsporen te treden van veel van de succesvolle Britten in het kampioenschap. Het is tijd om stap voor stap naar die volgende titel te streven!"


Andrea Dosoli, Yamaha Motor Europe Road Racing Manager
“Yamaha zet zich volledig in om onze rijders van de nationale kampioenschappen de kans te geven om te racen op het wereldkampioenschapsniveau. Na een ongelooflijk eerste seizoen op de R1 in het BSB, heeft Bradley laten zien dat hij zijn plek op de WorldSBK-grid in 2023 volledig verdient. We hebben door de jaren heen gezien dat hij over een fantastisch racevermogen en consistentie beschikt waardoor hij dit jaar de titel kon winnen. We zijn er zeker van dat hij zich snel zal kunnen aanpassen, zoals hij tot nu toe in zijn hele carrière heeft kunnen doen. Het Yamaha Motoxracing WorldSBK Team zal hem zeker de best mogelijke kans geven om te strijden voor sterke resultaten.”