Zoeken

MotoGP Mugello: Masterclass Bagnaia, 1-2 Ducati fabrieksteam

2 juni 2024
Voor eigen publiek heeft Pecco Bagnaia de Italiaanse Grand Prix op Mugello gedomineerd. De regerend wereldkampioen, die hier de afgelopen twee jaar won, controleerde de race van kop tot staart en finishte 8 tiende seconde voor Enea Bastianini, die er in de allerlaatste bocht een 1-2 voor het in speciale kleuren gestoken Ducati Lenovo Team van had gemaakt. Jorge Martin maakte het podium compleet.

 

De spanning was ver te zoeken in de Gran Premio d'Italia Brembo. Vanwege een incident met Alex Marquez in de time-attack van de Practice sessie was Pecco Bagnaia met een 3-grid penalty betreft en was daardoor naar de vijfde plaats op de tweede rij terugverplaatst, maar met een briljante move nam de winnaar van de Sprint in twee bochten tijd de leiding in de race, door eerst buitenom op te klimmen naar P3 en daarna bij het omgooien naar bocht 2 teamgenoot Bastianini en leider Jorge Martin voorbij te gaan, met Marquez op de vierde plaats voor Petro Acosta. 

Bagnaia wist meteen een klein gaatje op Martin te slaan, die op zijn beurt Bastianini op afstand wist te houden. Marc Marquez leek over meer snelheid te beschikken, maar slaagde er maar niet in om Bastianini voorbij te gaan, de enige poging in bocht 1 werd meteen gepareerd. Na de mislukte inhaalpoging rook Acosta zijn kans en dacht Marquez die wijd was gegaan voorbij te kunnen gaan, maar die hield daarna zijn lijn in bocht 2 en pakte de vierde plaats weer terug. 

Daarna was het status quo tussen de vijf aan de kop van het veld. In het bochtige deel zat Marquez in het achterwiel van Bastianini, maar op het ruim 1 kilometer lange rechte stuk was de GP23 geen partij voor de drie GP24 machines, die een beduidend betere acceleratie uit de bocht hadden. 

Met nog zes ronden te gaan deed Marquez een tweede poging en slaagde er ditmaal wel in om Bastianini voorbij te gaan, maar was daarna niet in staat om de lokale matador van zich af te schudden en het gat van een seconde op Martin voor hem te dichten. Martin daarentegen maakte met nog 3 ronden te gaan bijna 4 tiende seconde goed, waarmee het alsnog een spannende ontknoping beloofde te worden, maar dat was gerekend buiten Bagnaia die meteen reageerde en het gat weer onoverbrugbaar groot maakte.

Dat de race desondanks een spannende ontknoping had was met dank aan Bastianini, die erop was gebrand om voor eigen publiek een zeer goed resultaat neer te zetten. In de voorlaatste ronde pakte hij de derde plaats terug van Marquez en maakte daarna in de allerlaatste ronde zijn achterstand van bijna 7 tiende seconde op Martin helemaal goed, om de Prima Pramac coureur in de allerlaatste bocht voorbij te gaan en er een 1-2 van te maken voor het team. 

Voor Bagnaia was het de derde Grand Prix overwinning op Mugello op rij (zijn vijfde als je de Sprint races meerekent), terwijl het voor Bastianini zijn allereerste podium op Mugello was. Martin maakte het podium compleet, maar heeft zijn voorspong in het kampioenschap in een weekend tijd weer tot 18 punten zien slinken.  

MotoGP Mugello, uitslag race:

Rijder Team Merk Uitslag
1 Pecco Bagnaia ITA Ducati Lenovo Team Ducati 23 ronden
2 Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo Team Ducati +0.799
3 Jorge Martin ESP Prima Pramac Racing Ducati +0.924
4 Marc Marquez ESP Gresini Racing MotoGP Ducati +2.064
5 Pedro Acosta ESP RED BULL GASGAS TECH3 KTM +7.501
6 Franco Morbidelli ITA Prima Pramac Racing Ducati +9.890
7 Fabio Di Giannantonio ITA Pertima Enduro VR46 Racing Team Ducati +10.076
8 Maverick Viñales ESP Aprilia Racing Aprilia +11.683
9 Alex Marquez ESP Gresini Racing MotoGP Ducati +13.535
10 Brad Binder RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +15.901
11 Aleix Espargaro ESP Aprilia Racing Aprilia +19.182
12 Raul Fernandez ESP Trackhouse Racing Aprilia +20.307
13 Marco Bezzecchi ITA Pertima Enduro VR46 Racing Team Ducati +20.346
14 Miguell Oliveira POR Trackhouse Racing Aprilia +23.292
15 Alex Rins ESP Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +23.613
16 Jack Miller AUS Red Bull KTM Factory Racing KTM +28.417
17 Pol Espargaro ESP Red Bull KTM Factory Racing KTM +28.778
18 Fabio Quartararo FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +30.622
19 Johann Zarco FRA LCR Honda Castrol Honda +31.457
20 Luca Marini ITA Repsol Honda Team Honda +32.310
21 Lorenzo Savadori ITA Aprilia Racing Aprilia +46.724
DNF
Takaaki Nakagami JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +14 ronden
Joan Mir ESP Repsol Honda Team Honda +17 ronden
Augusto Fernandez ESP Tech3 GASGAS Factory Racing KTM +19 ronden

 

Tussenstand:

Rijder Team Merk Punten
1 Jorge Martin ESP Prima Pramac Racing Ducati 171
2 Pecco Bagnaia ITA Ducati Lenovo Team Ducati 153
3 Marc Marquez ESP Gresini Racing MotoGP Ducati 136
4 Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo Team Ducati 114
5 Pedro Acosta ESP RED BULL GASGAS TECH3 KTM 101