Zoeken

Marc Marquez naar Ducati fabrieksteam

5 juni 2024
Nog geen 48 uur na het nieuws dat Aprilia niemand minder dan Jorge Martin hadden gestrikt voor een tweejarige deal, heeft Ducati de komst van Marc Marquez aangekondigd. De 6-voudig MotoGP wereldkampioen neemt in het Lenovo Ducati Team de plaats in van Enea Bastianini, die volgens diens manager naar KTM zal gaan.

Na de bekendmaking van de tweede rijder naast Bagnaia in het fabrieksteam, die voor de thuis-Grand Prix op Mugello was aangekondigd, te hebben uitgesteld kopte de Italiaanse sportkrant Gazzetta Dello Sport op donderdag dat de keuze al zou zijn gemaakt en dat Martin van een hooggeplaatst persoon bij Ducati zou hebben vernomen dat de keuze op hem was gevallen. 

De enige optie die Marquez dan nog had was een zitje bij Pramac Racing, dat op het punt zou staan het exclusiviteitscontract met Ducati te verlengen voor de twee resterende fabrieksmachines, maar daarnaar gevraagd tijdens pre-event interviews zei Marquez dat een move naar Pramac voor hem absoluut een no-go was. "Ik heb alle respect voor Pramac, maar ik ga niet het ene satellietteam voor het andere inruilen", was Marquez' reactie geweest. 

Daar zouden volgens de geruchten de hoge piefen bij Ducati zó van zijn geschrokken dat op het allerlaatste moment het roer volledig werd omgegooid en Martin zou zijn verteld dat de keuze toch niet op hem was gevallen, waarna hij rechtstreeks naar Aprilia zou zijn gegaan om daar de deal rond te maken. 

Hoe het ook zij, de komende twee seizoenen rijdt Marc Marquez voor het Ducati Lenovo Team, als teamgenoot van Pecco Bagnaia, waarmee Ducati de allersterkste line-up van de paddock heeft - het duo is samen goed voor maar liefst 11 wereldtitels, waarvan 8 in de MotoGP. 

Luigi Dall'Igna (General Manager van Ducati Corse):
"Allereerst wil ik zowel Enea Bastianini als Jorge Martín bedanken voor al hun werk met ons in de afgelopen jaren en ik wens ze het allerbeste voor de toekomst. Dit seizoen hebben ze laten zien dat ze een ongelooflijk niveau hebben bereikt en we zijn er zeker van dat ze tot het einde mee zullen doen in de titelstrijd. 

Beslissen over Bagnaia's nieuwe teamgenoot in het Ducati Lenovo Team was niet makkelijk, want we hadden een lijst met zeer sterke rijders om uit te kiezen. Uiteindelijk viel onze keuze op een onbetwistbaar talent als Marc Márquez. 

In slechts een paar races is hij erin geslaagd om zich perfect aan te passen aan onze Desmosedici GP en zijn aangeboren ambitie stimuleert hem om voortdurend te groeien. In de box hebben we twee rijders die samen 11 wereldtitels op hun naam hebben staan en op hun ervaring en maturiteit kunnen rekenen zal ook voor onze groei van onschatbare waarde zijn."


Marc Márquez:
"Ik ben erg blij dat ik komend seizoen in de MotoGP de rode kleuren van het Ducati-fabrieksteam mag dragen. Vanaf het eerste contact met de Desmosedici GP heb ik ervan genoten om ermee te rijden en ik heb me meteen goed aangepast. Vanaf dat moment wist ik dat het mijn doel was om deze weg te vervolgen, om verder te groeien en om over te stappen naar het team waar Pecco Bagnaia al twee jaar op rij wereldkampioen is. 

Ik ben blij dat ik deze grote stap in 2025 kan zetten en dankbaar voor het vertrouwen dat Ducati in mij heeft gesteld. Tot slot wil ik Nadia, Carlo, Michele en de hele Gresini Racing-familie bedanken voor het feit dat ze de deur van hun team voor me hebben opengezet op een delicaat moment in mijn carrière. Nu gaan we door met plezier maken en alles geven in wat er overblijft van het huidige seizoen, wat op dit moment mijn prioriteit is."