Zoeken

Luca Marini naar Repsol Honda?

13 november 2023
Er is officieel nog geen handtekening gezet, maar volgens de laatste geruchten wordt Luca Marini de opvolger van Marc Marquez in het Repsol Honda Team. Tijdens een meeting tussen Honda en het management van Marini afgelopen zaterdag zou een doorbraak zijn gerealiseerd.

Het gerucht kwam afgelopen weekend in een stroomversnelling nadat Alberto Puig tegenover DAZN de naam van Luca Marini liet vallen als een van de drie mogelijke kandidaten voor het zitje van Marc Marquez, naast Pol Espargaro en Fabio Di Giannantonio. In een reactie zei Espargaro testrijder bij KTM te blijven, terwijl Di Giannantonio niets nieuws te melden had omtrent zijn toekomstige situatie. 

Ook Marini hield zijn lippen stijf op elkaar en verwees desgevraagd naar zijn management, maar het was uitgerekend Marc Marquez die zei in Thailand al zoiets te hebben gehoord en blij voor Marini te zijn. Met een oude foto van zichzelf op de RC211V op social media gooide Valentino Rossi nog wat olie op het vuur. 

"Ik weet natuurlijk niet de exacte strategie van Honda, want uiteindelijk ben ik het die het team verlaat", zei Marc Marquez na afloop van de race. "Natuurlijk, ze proberen de juiste strategie te vinden en twee, drie races geleden dacht ik dat het Di Giannantonio zou worden. In Thailand hoorde ik echter al andere geluiden en het ziet er naar uit dat hij mijn plaats in gaat nemen. Ik ben blij voor Luca."

Het is een publiek geheim dat Marc Marquez en Valentino Rossi nog steeds niet door een deur kunnen, maar Marquez zei dat dit los staat van zijn relatie met Marini. "Met Luca heb ik een zeer goede relatie en dat is goed. We moeten dingen los van elkaar zien en ik ben blij voor hem, hij is een jonge rijder."

Hoewel Marini desgevraagd niets los heeft gelaten over een mogelijke move naar Honda, heeft hij er in Sepang geen geheim van gemaakt de wens te hebben om als officieel coureur een machine te helpen ontwikkelen. "Ik heb de beste machine, maar naar een fabrieksteam gaan, je eigen machine ontwikkelen, praten met alle engineers en jouw richting volgen is iets heel anders", zei Marini aan het begin van het weekend in Sepang. 

"Ik weet dat mijn pakket fantastisch is, het team werkt zeer goed en Ducati is een fantastische machine, elk weekend en in elke situatie. Maar als coureur heb ook ik dromen en doelen die ik wil bereiken en voor een fabrieksteam werken is naar mijn mening onvoorstelbaar. Het moet echter het juiste project in de juiste situatie zijn."

Hoewel volgens sommigen de deal zo goed als in kannen en kruiken is, liet Marini op zondagavond nog steeds niets los. "De situatie is hetzelfde als gisteren (zaterdag, red.) en vrijdag, het enige is dat iedereen van alles zegt, maar niets is dit moment aan het veranderen", zei Marini tegenover MotoGP.com. 

Op de vraag of het komend weekend in Qatar een aankondiging zal worden gedaan zei Marini dat niet te weten. "Het is gewoon een genot om in deze situatie te zijn. En ik zou de best mogelijke kans voor mijn carrière willen hebben, voor mijn leven, en te proberen te vechten om de best mogelijke resultaten te behalen in het komende seizoen en de jaren daarna. Dus zullen we het zien."

Toen het nog om een eenjarig contract ging leek Fabio Di Giannantonio de favoriet voor het zitje van Marquez te zijn, die in het Gresini Racing team het veld heeft geruimd voor de 8-voudig wereldkampioen, maar HRC lijkt van dit plan te zijn afgestapt en schijnt Marini een meerjarig contract te hebben aangeboden.