Zoeken

Ducati eencilinder Hypermotard gespot

14 september 2023
De ééncilinder gaat z'n comeback maken bij Ducati. Op Ducati's testcircuit in Italië is een nieuwe Hypermotard gespot, die wordt aangedreven door een ééncilinder. Volgens de geruchten zal de motor al in 2024 op de markt worden gezet.

De tijd dat Ducati synoniem stond voor een 90° V-twin (door Ducatisten steevast de 90° L-twin genoemd) en visa versa lijkt definitief verleden tijd te zijn nu Ducati na de V4 het gamma aan de onderkant gaat uitbreiden met een ééncilinder. 

De motor die nu in het wild tijdens testwerkzaamheden is gespot heeft de looks van de Hypermotard, maar dan dus aangedreven voor een eencilinder, die mogelijk als tegenhanger van de KTM 690 SMC (en Husqvarna 701 / GASGAS SM 700) zou kunnen zijn bedoeld, hoewel de motor wel kleiner lijkt dan het spul uit Oostenrijk lijkt te zijn. 

Wie - net als wij - had gehoopt dat er ooit weer een dag zou komen dat Ducati de Supermono eencilinder een nieuw leven in zou blazen, zal ongetwijfeld - net als wij - teleurgesteld zijn, maar tegelijkertijd begrijpen we 't wel. De Supermono was qua ontwerp weliswaar briljant, maar was wel duur de produceren en het hele idee van een ééncilinder is dat het goedkoop te produceren is. 

Uit de foto's blijkt verder dat de ééncilinder Hypermotard wel rijkelijk is uitgerust, met een 320 mm schrijf met Brembo M4.32 monobloc remklauw en een up/down quickshifter, terwijl de dubbele einddempers doen vermoeden dat het blok inderdaad wel eens op het niveau van de KTM zou kunnen zijn, die door een 693 cc ééncilinder met een vermogen van 74 pk worden aangedreven. 

 

Fotografie: SB Media