Zoeken

Triumph prestigieuze Torrens Trophy toegekend

18 januari 2024
Triumph Motorcycles is de nieuwste winnaar van de prestigieuze Torrens Trophy. De prijs werd aan het Triumph-personeel uitgereikt tijdens een schitterend evenement in de Londense Royal Automobile Club.

De Torrens Trophy wordt sinds de jaren zeventig uitgereikt aan de grootste presteerders van Groot-Brittannië op het gebied van motorrijden en motorsport – rijders, ingenieurs, fabrikanten en belangrijke persoonlijkheden binnen deze werelden.

Voormalig racer Barrie Baxter, voorzitter van de Torrens Trophy Nominatiecommissie: 
“Het doet ons een enorm genoegen om de Torrens Trophy 2023 aan Triumph toe te kennen voor zijn geweldige werk in het Moto2 Wereldkampioenschap. Het bedrijf heeft de afgelopen vijf seizoenen motoren geleverd voor de hele Moto2-grid, waarmee het aan de wereld heeft bewezen dat zijn techniek en technologie kunnen gedijen in misschien wel de zwaarste wegraceklasse van allemaal.”


Moto2 is de laatste opstap naar de MotoGP, dus de grid van 32 rijders zit vol met hongerige jonge talenten die zich door niets in het veld laten staan terwijl ze zich een weg banen naar de top van een van de meest uitdagende sporten ter wereld.

In de vijf jaar dat Triumph Racing in de Moto2 actief is, hebben de driecilinder 765-motoren meer dan een miljoen km afgelegd, waarbij 95 race- en ronderecords zijn behaald, en hebben 21 verschillende coureurs een Moto2 race gewonnen.

Geen enkel ander motorblok heeft het de afgelopen vijf jaar zo zwaar gehad! En toch heeft de Triumph 765 overal uitgeblonken en uitmuntende prestaties geleverd, met een snelheid van 300 km/u op de snelste circuits van de MotoGP.

Triumph Racing heeft dus een grote dienst bewezen aan de MotoGP-paddock en aan de naam Triumph, en bewijst dat een gerenommeerd merk opnieuw is opgestaan om zichzelf te bewijzen in de voorhoede van het high-performance motorrijden.Nick Bloor, CEO van Triumph Motorcycles 
“Deze prijs is een echte eer en een eerbetoon aan het harde werk en de passie van ons Triumph Racing-team. Onze ingenieurs van wereldklasse zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om de motorprestaties te verbeteren, van snelheid, vermogen en koppel tot toerental, cilinderdruk en compressieverhouding. Dit heeft ons in staat gesteld om elk seizoen verbeteringen op het circuit te realiseren, van kortere racetijden tot hogere topsnelheden, wat heeft bijgedragen aan nauwere, nog spannendere races.

“Moto2 is ook een uitstekend platform om de duurzaamheid, betrouwbaarheid en toonaangevende prestaties van onze 765 triple-motoren op de weg te demonstreren. De afgelopen vijf jaar hebben we het racemotorprogramma gebruikt om verbeteringen aan te brengen en inzichten te verkrijgen die we hebben gebruikt om onze nieuwe Street Triple 765-reeks verder te ontwikkelen en te evolueren, die met succes de vraag en verkoop over de hele wereld heeft gestimuleerd. Het is een samenwerking die we graag voortzetten tot 2029.”De Torrens-trofee
De Royal Automobile Club heeft altijd een nauwe band gehad met de motorwereld. De Club richtte in 1903 de Auto Cycle Club op, die in 1947 uitgroeide tot de Auto Cycle Union. De eerste motorrace voor auto's werd in 1905 op het eiland Man gehouden – twee jaar vóór de eerste Tourist Trophy voor motorfietsen.

De Torrens Trophy erkent een individu of organisatie die geacht wordt een uitmuntende bijdrage te hebben geleverd aan de zaak van veilig en vaardig motorrijden in het Verenigd Koninkrijk, of die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd op technisch vlak om de zaak van het motorrijden in Groot-Brittannië te bevorderen, of aan hebben blijk gegeven van uitstekende vaardigheden bij internationale motorsportevenementen in het Verenigd Koninkrijk.

De Torrens Trophy werd voor het eerst uitgereikt in 1978 ter nagedachtenis aan Arthur Bourne, een motorjournalist die een column schreef onder de naam ‘Torrens’. Arthur Bourne was ook vice-voorzitter van de Royal Automobile Club. Deze wordt alleen toegekend als de Club van mening is dat de prestatie dit rechtvaardigt.

Het Torrens Trophy Nominatiecomité van de Club bestaat uit voorzitter en ex-wielrenner Barrie Baxter, voorzitter van de Royal Automobile Club Ben Cussons, tweevoudig wereldkampioen en voormalig Torrens-winnaar James Toseland, gerespecteerde motorjournalist en TT-winnaar Mat Oxley, commentator en voormalig racer Steve Parrish, clublid Robert Bourne (zoon van motorjournalist Arthur Bourne, ter nagedachtenis aan wie de trofee wordt uitgereikt) en Queen of Bikers Maria Costello MBE, die het Guinness Wereldrecord heeft behaald als snelste vrouw op het Isle of Man TT-parcours .