Zoeken

Introductie: Honda CBR600RR 07

At the Barber's

27 november 2006
Inhoudsopgave
Introductie: Honda CBR600RR 07
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8

Honda CBR600RR 2007

Honderd-acht-en-zeventig kilometer per uur. Terwijl ik de motor van links naar rechts omgooi in de - snelle - uphill chicane is dat de snelheid die ik in een oogopslag aflees uit het compleet vernieuwde digitale display van Honda"s nieuwste CBR 600 RR. En dat terwijl ik voor mijn gevoel in deze eerste sessie nog absoluut niet aan het pushen ben. Het technische en moeilijke circuit van Barber Motorsports Park in Birmingham, Alabama, waar de CBR aan de wereldpers wordt voorgesteld is niet eenvoudig, wat maakt dat deze eerste sessie (voor mijn gevoel) toch echt met de nodige reserve wordt gereden. Honda CBR600RR 2007Het duurt dan ook even voordat het tot me doordringt: Holy shit, als met "rustig an" al deze snelheid wordt gereden, dan hou ik mijn hart vast als we straks ècht gaan rijden. Honda is niet over één nacht ijs gegaan met de ontwikkeling van de 2007 versie van de populaire RR en dat is te merken ook.

Het had ze niet lekker gezeten, de hoge heren bij Honda Japan, toen men de verkoopcijfers van de afgelopen jaren ging bestuderen. Vijf(!) opeenvolgende wereldtitels in het zwaar bevochten WK Supersport konden niet voorkomen dat het rood/zwart gevleugelde merk marktaandeel in moest leveren aan de concurrentie in het populaire segment van de 600cc supersports.

Tijd voor drastische maatregelen dus, een nieuwe CBR 600 RR die in één keer de concurrentie moest doen verbleken. Een nieuwe RR die op circuit en openbare weg de beste moest gaan worden, en niet alleen op WK niveau (die wereldtitels waren niet voor niets al op zak) maar vooral ook voor Jan met de pet. Dus werden voor het eerst in de geschiedenis van de 600RR de rollen eens omgedraaid: geen straatmotor waarmee je ook het circuit op kan, maar een circuitmotor pur sang ontwikkelen waar je ook op de openbare weg nog goed mee uit de voeten moet kunnen komen. Honda"s nieuwste werd geknipt en geschoren.

Tekst: Ed Smits
Foto's: Giuseppe Gori, Francesco Montero