WorldSBK Most: derde Sprintzege op rij voor Razgatlioglu

21 juli 2024
Op overtuigende wijze heeft Toprak Razgatlioglu voor de derde keer op rij de Tissot Superpole sprintrace op naam geschreven. De leider in het WK nam in de vierde ronde de leiding van Nicolo Bulega, en reed daarna onbedreigd naar zijn negende overwinning op rij. Op vier seconden van de BMW fabriekscoureur maakten Nicolo Bulega en Alex Lowes het podium compleet.

Na Misano en Donington Park domineert Toprak Razgatlioglu ook de Superbike-meeting in Most. Na het winnen van de Superpole en de eerste race werd de BMW-coureur ook beschouwd als de torenhoge favoriet voor de Superpole-race over slechts tien ronden op zondagochtend.

De naam van de sprintrace komt van het feit dat het resultaat meetelt voor de startopstelling van de tweede race. De top negen ontvangen tot twaalf kampioenschapspunten en verdelen de eerste negen startposities, vanaf de vierde rij komen de startposities overeen met de Superpole van zaterdag, gelijk aan de eerste race op zaterdag en de Superpole sprintrace.

Naast de snelle Turk vullen Ducati-privaat Andrea Iannone en Kawasaki-fabrieksrijder Alex Lowes de eerste startrij aan. Bij de start van de race om 11.00 uur lokale tijd gaf de thermometer al 26 graden Celsius aan en scheen de zon aan een onbewolkte hemel.

Razgatlioglu nam opnieuw kopstart in de 10-ronden sprint, maar werd in de eerste ronde naar de derde plaats verwezen door Bulega en Bautista. In ronde 3 werd het de 28-jarige coureur menens en heroverde hij de leiding. Met de snelste raceronde in 1'31.180 pakte de BMW-coureur uiteindelijk de overwinning met een voorsprong van 3,8 seconden.

Ondertussen vochten de Ducati-fabrieksrijders om de tweede plaats. Toen Bautista aan het begin van de laatste ronde Bulega probeerde in te halen in bocht 1, moesten beiden uitwijken naar het grind. Terwijl de Spanjaard crashte, bracht de Italiaan zijn Ducati V4R naar huis op de tweede plaats dankzij een comfortabele voorsprong op Alex Lowes. De Kawasaki fabriekscoureur eindigde als derde, op slechts 0,4 seconde achterstand.

De beste privateer was oorlogspaard Danilo Petrucci op de vierde plaats op de Barni Ducati. Slechts een oogwenk achter de voormalige MotoGP-rijder bracht Remy Gardner de beste Yamaha thuis op de vijfde plaats. Jonathan Rea profiteerde van Bautista's crash en kwam als negende over de finish.

De recordbrekende wereldkampioen werd na afloop zelfs naar de achtste plaats opgewaardeerd, nadat Michael van der Mark vanwege inhalen onder geel een positie was teruggezet. Voor beide coureurs is de uitslag - maar liefst 7 posities winst ten opzichte van de kwalificatie - een enorme opsteker, met nu een start vanaf de derde rij voor de tweede race om 14:00 uur lokale tijd.