WK Superbike Catalunya: Michael van der Mark domineert Tissot Superpole sprintrace

20 september 2020
Na in warm-up training al de snelste tijd op de klokken te hebben gezet heeft Michael van der Mark in de Tissot Superpole sprintrace zijn eerste overwinning van het seizoen gerealiseerd. De Pata Yamaha WorldSBK Team coureur finishte de 10-ronden race twee seconden voor Jonathan Rea, die als gevolg van een crash van Bautista de aansluiting met de Rotterdammer verloor. Loris Baz maakte het podium compleet.

De Tissot Superpole sprintrace op het circuit van Catalunya zag slechts 20 coureurs aan de start. Waren op zaterdagochtend Leandro Mercado en Maximilian Scheib als gevolg van hun crashes in FP2 in het medisch centrum niet fit verklaard (waarna Mercado in het Motocorsa Racing team door Lorenzo Zanetti werd vervangen), werd op zondagochtend in de warm-up training Toprak Razgatlioglu in bocht 14 met een gemene highsider van zijn R1 gelanceerd en naar het ziekenhuis afgevoerd.

De afwezigheid van de Turkse Pata Yamaha WorldSBK coureur zorgde voor een lege tweede plek op de eerste rij, waar de direct daarachter op de vijfde plaats opgestelde Michael van der Mark optimaal van profiteerde door zich bij de start direct in het achterwiel te nestelen van Jonathan Rea, die wederom kopstart had genomen in de race.

Twee ronden lang zat Michael van der Mark in het achterwiel van Rea, maar werd op zijn beurt op de hielen gezeten door Alvaro Bautista die ijzersterk was gestart en op het rechte stuk liet zien dat qua vermogen er absoluut niets mis is met de nieuwe CBR1000RR-R. Met speels gemak haalde Bautista op het rechte stuk zowel van der Mark als Rea in, om vier bochten later in leidende positie met een highsider onderuit te gaan.

Die highsider speelde vd Mark in de kaart. De Rotterdammer zat helemaal aan de binnenkant van de bocht in een poging Rea voorbij te gaan, waar Rea in het spoor van Bautista zat en daardoor geen kant op kon gaan. "Ik raakte de machine van Bautista en dacht echt dat ik ook onderuit zou gaan, maar god zij dank gebeurde dat niet", zei Rea na afloop. "Ik heb deze race een engeltje op m'n schouder gehad."

De crash van Bautista gaf Magic Micky een buffer van bijna één seconde op de vijfvoudig wereldkampioen. Rea probeerde het gat te dichten, maar kon diens tempo niet volgen en koos in de laatste ronden, met z'n grootste concurrent voor de wereldtitel op slechts een 8e plaats, eieren voor z'n geld. Loris Baz hield z'n rondetijden constant en liep daardoor zienderogen op Rea in, maar het gat was te groot om een aanval op de tweede plaats te kunnen doen.

Achter Loris Baz, die een ijzersterke maar wel eenzame race reed, finishte Chaz Davies op de vierde plaats, opnieuw een ijzersterk optreden van de lange coureur uit Wales die van de elfde plaats op de grid was gestart en zich in drie ronden tijd al naar de vierde plaats had opgereden en de aanvallen van Garret Gerloff had gepareerd.

Davies deed het daarmee opnieuw beter dan Ruben Rinaldi, die volgens de geruchten de plek van Davies gaat innemen in het Aruba.it Ducati fabrieksteam. Gestart vanaf de 6e plek had de Team GoEleven coureur een slechte start en viel de eerste ronde terug naar de 11e plaats, maar wist zich daarna wel weer op te rijden naar de zesde plaats, op tweeënhalve seconde van Gerloff.

Teleurstellend was ook de race voor Scott Redding, die gisteren in race 1 nog op de tweede plaats was gefinisht - op 2,6 seconden van Jonny Rea, maar in de sprintrace eveneens zijn start verprutste en daarna geen rol van betekenis kon spelen. De 2029 BSB kampioen finishte op de 8e plaats en heeft daardoor zijn achterstand in het wereldkampioenschap zien oplopen tot 48 punten.