Zoeken

Startveld WK Superbike 2020 iets voller

22 januari 2020
Het WK Superbike zit dit jaar wat aantal coureurs betreft iets in de lift. Volgens de door de FIM vrijgegeven startlijst staan er dit seizoen 22 rijders aan de start, hoewel nog wel twee rijders moeten worden bevestigd.

Na een aantal jaren relatief status quo hebben we de afgelopen winter behoorlijk wat rijders van teams (en merk) zien wisselen. Te beginnen bij Alex Lowes, die de nieuwe teamgenoot is van vijfvoudig wereldkampioen Jonathan Rea en in het Kawasaki Racing Team WorldSBK de plaats in heeft genomen van Leon Haslam.

Leon Haslam heeft op zijn beurt de switch naar Honda gemaakt in het compleet nieuwe Team HRC dat vanuit Spanje zal worden gerund, met vice-wereldkampioen Alvaro Bautista als teamgenoot. Bautista maakte afgelopen seizoen een ongekend debuut met de compleet nieuwe Panigale V4R in het Aruba.it Ducati fabrieksteam, door de eerste vier events ongeslagen te blijven.

In het Aruba.it Racing Ducati team heeft Scott Redding de plaats ingenomen van Bautista. Nog te jong voor het bromfietscertificaat won Redding al zijn eerste Grand Prix, werd enkele jaren later op een haar na Moto2 wereldkampioen, maar kwam in de MotoGP niet echt uit de verf en stond op de rand van een burnout. Gedesillusioneerd maakte Redding de overstap naar het BSB, waar hij zijn motivatie terugvond, het seizoen domineerde en de titel pakte met de Panigale V4R. Het leverde Redding een zitje in het SBK fabrieksteam op.

Ook bij Yamaha is veel veranderd. Als vervanging van de naar Kawasaki overgestapte Alex Lowes heeft het Pata Yamaha WorldSBK Official Team Toprak Razgatlioglu gecontracteerd als nieuwe teamgenoot van Michael van der Mark. Toprak schreef het afgelopen seizoen geschiedenis met een eerste Turkse overwinning in het WK Superbike, maar werd in de 8 uren van Suzuka race door Kawasaki gepasseerd, waarop manager Kenan Sofuoglu terstond de contractbesprekingen afbrak en Toprak bij Yamaha onderbracht.

In Yamaha's tweede GRT Yamaha WorldSBK Junior Team zijn zelfs twee nieuwe gezichten te ontdekken: Marco Melandri wiens carrière is beëindigd en Sandro Cortese wiens contract niet is verlegd, hebben plaatsgemaakt voor de Italiaan Federico Caricasulo en de Amerikaan Garrett Gerloff, voor wie het beide het SBK debuut is. 

Ook in het vijfde en laatste fabrieksteam is een nieuw gezicht te ontdekken. Gebleven is Tom Sykes, die het afgelopen jaar uitstekende resultaten heeft neergezet met de compleet nieuwe S 1000 RR in het compleet nieuwe door Shaun Muir gerunde BMW fabrieksteam. Markus Reitenberger daarentegen heeft plaats moeten maken voor Eugene Laverty, die al eerder voor Muir heeft geracet. 

Startveld WK Superbike 2020:

No. Rijder Motor Team
1 Jonathan Rea GBR Kawasaki ZX-10RR Kawasaki Racing Team WorldSBK
22 Alex Lowes GBR Kawasaki ZX-10RR Kawasaki Racing Team WorldSBK
7 Chaz Davies GBR Ducati Panigale V4R ARUBA.IT Racing - Ducati
45 Scott Redding GBR Ducati Panigale V4R ARUBA.IT Racing - Ducati
54 Toprak Razgatlioglu TUR Yamaha YZF-R1 PATA YAMAHA WORLDSBK OFFICIAL TEAM
60 Michael van der Mark NED Yamaha YZF-R1 PATA YAMAHA WORLDSBK OFFICIAL TEAM
50 Eugene Laverty GBR BMW S 1000 RR BMW Motorrad WorldSBK Team
66 Tom Sykes GBR BMW S 1000 RR BMW Motorrad WorldSBK Team
12 Xavi Fores ESP Kawasaki ZX-10RR Kawasaki Puccetti Racing
31 Garrett Gerloff USA Yamaha YZF-R1 GRT Yamaha WorldSBK Junior Team
64 Federico Caricasulo ITA Yamaha YZF-R1 GRT Yamaha WorldSBK Junior Team
76 Loris Baz FRA Yamaha YZF-R1 Ten Kate Racing Yamaha
TBA Kawasaki ZX-10RR Team Pedercini Racing
2 Leon Camier GBR Ducati Panigale V4R Barni Racing Team
21 Michael Ruben Rinaldi ITA Ducati Panigale V4R Team GOELEVEN
77 Maximilian Scheib CHI Kawasaki ZX-10RR ORELAC Racing VERDNATURA
13 Takumi Takahashi JPN Honda CBR1000RR MIE Racing
TBA Honda CBR1000RR MIE Racing
19 Alvaro Bautista ESP Honda CBR1000RR Team HRC
91 Leon Haslam GBR Honda CBR1000RR Team HRC
36 Leandro Marcado ARG Ducati Panigale V4R Motocorsa Racing
20 Sylvain Barrier FRA Ducati Panigale V4R Brixx Performance