Zoeken

Pirelli in 2021-2023 hofleverancier WK Superbike, 20-jarig jubileum

23 februari 2021
Pirelli blijft de officiële bandenleverancier van alle raceklassen van het WK Superbike voor de seizoenen 2021, 2022 en 2023, het jaar dat het 20-jarig lustrum van de formule van enkele bandenleverancier zal worden gevierd.

Het nieuws dat Pirelli de komende jaren actief zal blijven als hofleverancier in alle raceklassen van het WK Superbike is niet nieuw, de Italiaanse bandenfabrikant was vorig jaar al tot een overeenstemming gekomen met Dorna WSBK Organisation (DWO), promotor van het WK Superbike, en de FIM, om de samenwerking die in 2020 afliep te verlengen.

Het technisch partnerschap dat Pirelli in 2004 met de FIM, promotor, teams en coureurs van het het WK Superbike aanging is nu al de langstlopende samenwerking in de wegrace motorsport, dat in 2023 dus haar 20-jarige jubileum zal vieren. 

Deze formule, die destijds werd voorgesteld door Pirelli, biedt alle rijders en teams dezelfde kansen om te strijden om de overwinning door een eerlijke en identieke bandenvoorraad voor iedereen. Tegelijkertijd wordt de formule altijd ondersteund door intensief onderzoek en ontwikkeling, wat de prestaties van de banden en de competitie jaar op jaar heeft vergroot.

In een persbericht benadrukt Pirelli dat het partnerschap tussen Pirelli en DWO (Dorna WSBK Organisation) in deze bijzondere en uitdagende tijd sterker is dan ooit. Het afgelopen jaar werd nauwer dan ooit samengewerkt om de organisatorische en technische uitdagingen te tackelen. 

Dit heeft een relatie tussen de Italiaanse bandenfabrikant en DWO verder verstevigd. Ondanks de overlapping met van verschillende grote sportevenementen zag het WorldSBK Championship in 2020 een groei van 6% in het gemiddelde live tv-publiek. Doordat het dubbele raceformat naar het WK Supersport en WK Supersport 300 is doorgetrokken moet het 2021 seizoen nog meer entertainment bieden.

Pirelli en DWO bevestigen ook het bandformaat dat in 2020 geïmplementeerd wordt, namelijk de exclusieve levering van DIABLO Superbike slick bands aan alle vier de klassen uit het kampioenschap. Vanaf 2021 zal Pirelli, naast de WorldSBK-, WorldSSP- en WorldSSP300-klassen, ook de enige bandleverancier zijn van de pas geboren Yamaha R3 bLU cRU European Cup de zal aan de Europese ronde.Claudio Zanardo, Senior Vice President van de Pirelli Motorcycle Business Unit, zei: 
“Het unie tussen Pirelli en het MOTUL FIM Superbike Wereldkampioenschap is altijd erg sterk geweest. Sinds het begin van van haar betrokkenheid is Pirelli een actieve partner van het kampioenschap geweest, niet alleen als enige bandenleverancier, maar ook bij het definiëren van haar identiteit. Pirelli hanteert de filosofie van racen met productie-afgeleide motoren toe op haar banden, met de keuze om standaard banden te leveren de door alle motorrijders gewoon kunnen worden gekocht. De samenwerking tussen Pirelli en Dorna WSBK Organisatie is nooit zo sterk geweest en de positieve resultaten op het gebied van zichtbaarheid en tv-publiek in 2020 zijn hiervan het bewijs.

Marc Saurina, Executive Director van WorldSBK voegde toe: 
“Ik ben verheugd om onze samenwerking met Pirelli voort te zetten. Zij werden in 2004 de officiële bandenleverancier van het kampioenschap en sindsdien maken ze deel uit van fenomenale races. Ze blijven hun banden ontwikkelen voor de WorldSBK klasse en daarbuiten, en brengen het product naar klanten wereldwijd. Pirelli is altijd een sterke partner van het kampioenschap geweest en de uitdagingen waar we in 2020 samen voor stonden, bevestigden de kracht van ons partnerschap dat in 2023 naar 20-jarig lustrum zal vieren. 

Giorgio Barbier, Pirelli Motorcycle Business Unit Racing Director, zei: 
"De aankondiging van de verlenging van het Single Tire Supply-contract in oktober 2019 werd gevolgd door een jaar waarin veel dingen op zijn kop werden gezet. Pirelli en Dorna werkten samen om een ​​wereldkampioenschap te voltooien dat toonde opmerkelijke veerkracht, waardoor het partnerschap verder werd versterkt en ons de bevestiging werd gegeven dat we de volgende seizoenen en de toekomst van het kampioenschap op de best mogelijke manier kunnen beheren. Het aantal en de kwaliteit van rijders dit jaar is een duidelijk teken dat we een niveau van concurrentievermogen en entertainment dat nog nooit eerder is vertoond. We zullen blijven samenwerken met DWO aan de groei van het kampioenschap en in het bijzonder in dat van de geheel nieuwe Yamaha R3 bLU cRU European Cup, omdat de jonge rijders van vandaag de toekomstige hoofdrolspelers zullen zijn van de Wereld Superbike."


De bevestiging van de rol van officiële bandenleverancier toont de passie en toewijding die Pirelli altijd heeft gehad voor sportactiviteiten en bevestigt een belangrijk kenmerk van het DNA van het bedrijf. Pirelli is de exclusieve bandenleverancier voor het FIA Formula One World Championship, het World Rally Championship, en is altijd betrokken geweest bij het FIM Wereldkampioenschap motorcross, waarin het 74 wereldtitels heeft behaald. Dankzij de ervaring die is opgedaan in het wereldkampioenschap van topproductie, is Pirelli erin geslaagd om haar een-bandenmerk formule te laten waarderen in andere nationale kampioenschappen, zoals het Britse Superbike-kampioenschap in het Verenigd Koninkrijk, dat onlangs de verlenging van het contract tot 2025 aankondigde, of het CIV (Italian Speed ​​Championship).