Zoeken

Catalunya toneel voor 2-daagse WorldSBK test

30 maart 2021
Nadat door bijna alle teams al een of meerdere privé tests zijn afgerond is het circuit van Catalunya de komende twee dagen toneel voor de eerste officiële WorldSBK test van het 2021 seizoen, waar bijna het gehele startveld aanwezig zal zijn.

 

De tweedaagse test op het circuit van Catalunya ter voorbereiding op het MOTUL FIM WK Superbike 2021 zal een beeld geven van hoe de krachtsverhoudingen dit jaar beloven te zijn en of 2021 net zo'n spectaculair seizoen belooft te worden als 2020. 

De belangrijkste vraag is of regerend wereldkampioen Jonathan Rea er dit jaar in zal slagen om er zeven-op-rij van te maken. Een eerste test begin dit jaar werd vanwege slecht weer gecanceld, maar Rea is daarna al wel in Jerez en Portimao in actie geweest. Teamgenoot Alex Lowes raakte tijdens een flat track training geblesseerd en moest beide testen laten schieten, maar KRT heeft twee weken geleden in Jerez een privé test met Lowes alleen georganiseerd. 

Beide coureurs waren tijdens de testen lovend over de nieuwe ZX-10RR, die nu van aerodynamische scoops in de kuip is voorzien. Tijdens de laatste test had Kawasaki ook een nieuw kontje met open 'winglet' structuur toegepast. 

De grootste uitdager voor Jonathan Rea en Kawasaki zal ook dit jaar het Aruba.it Ducati fabrieksteam zijn, dat met Scott Redding en Michael Ruben Rinaldi twee sterke coureurs in huis heeft. 

Met een jaar ervaring in het WK Superbike zal Redding beter voorbereid aan het seizoen kunnen starten, maar ook Rinaldi moet niet worden uitgevlakt - hij reed in Misano tijdens een privé test waar ook Yamaha aanwezig was de snelste tijd. 

Scott Redding werd vierde bij die laatste test in Misano en beide coureurs reden met de nieuwe remklauwen die Brembo voor de test had meegenomen.  

Een van de grootste discussiepunten in de paddock is de Yamaha-evolutie en de kracht van het PATA Yamaha WorldSBK-team. Toprak Razgatlioglu startte de Misano-test als beste en eindigde als tweede overall, toen hij grip kreeg op een gewijzigde voorkuip met een opnieuw ontworpen luchtinlaat. 

Ook hij reed met de nieuwe Brembo remklauwen en hoopt daar in Catalunya met de extreme remzones z'n voordeel uit te kunnen halen - Toprak staat bekend als een van de meest extreem late remmers. 

Zijn rookie teamgenoot Andrea Locatelli zal ook op de baan zijn en na een vijfde plaats overall te hebben behaald in Misano, zal zijn doel zijn om zijn vaardigheden op de Superbike te blijven verbeteren.

Team HRC heeft onlangs ook tests uitgevoerd, hoewel niet in Misano; ze kozen ervoor om naar het zuiden van Spanje en het Circuito de Jerez - Angel Nieto te gaan, waarbij Alvaro Bautista en Leon Haslam genoeg te doen hadden terwijl ze vooruit wilden kijken. 

Met Leon Camier als de nieuwe teammanager zou Honda in haar tweede jaar als officieel fabrieksteam een belangrijke stap moeten kunnen zetten op jacht naar de felbegeerde wereldtitel. Op het Circuit van Catalunya was het afgelopen jaar trouwens voor het eerst dat de nieuwe CBR1000RR-R een race leidde, met Alvaro Bautista in de Tissot Superpole Race. 

De grote onbekende is het BMW Motorrad WorldSBK Team, aangezien het team vorige week pas met de nieuwe M 1000 RR op Jerez heeft gereden. Tom Sykes en nieuwe teamgenoot Michael van der Mark reden elk meer dan 200 ronden tijdens de driedaagse test en werkten aan een hele reeks chassisconfiguraties, nieuwe motorcomponenten en bijgewerkte elektronica. Shaun Muir, teambaas, prees de vooruitgang die het team heeft geboekt, een opwindend vooruitzicht voor de komende test.

De strijd om de onafhankelijke teams zal hevig zijn in 2021 en zal naar alle waarschijnlijkheid meer richting de kop van het veld gaan dan ooit tevoren. Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Team) zag er subliem uit tijdens de tests van het voorseizoen en de Amerikaan stond in de top drie bij de Misano-test aan boord van de Yamaha uit 2021. 

Zijn teamgenoot Kohta Nozane zal ook aanwezig zijn op de Catalaanse test, aangezien hij zich blijft aanpassen aan de Pirelli-banden van WorldSBK. De Welshman Chaz Davies (Team GoEleven) blijft aan boord van de Ducati Panigale V4 R-machines, alleen in een onafhankelijk team. 

Satelliet BMW-duo Jonas Folger (Bonovo MGM Racing) zal ook op de baan zijn; de Duitser maakte daar zijn WorldSBK-debuut in 2020. Eugene Laverty genoot daar afgelopen jaar zijn beste resultaat, maar zal deze test niet in actie komen. Het RC Squadra Corse beschikt nog niet over de M 1000 RR.

Ook afwezig zijn de Belg Loris Cresson (Pedercini) en Lucas Mahias (Puccetti), omdat hun teams nog niet beschikken over de 2021 ZX-10RR machines.

Onder de independent coureurs die wel aanwezig zijn is onder meer Tito Rabat (Barni Racing Team), aangezien de ex-MotoGP ster grote stappen voorwaarts wil maken na de test in Misano. Een andere Ducati-coureur die in het tempo zat en enorm indruk maakte in Misano was Axel Bassani (Motocorsa Racing), met de jongste coureur op de grid die de komende twee dagen een sterke uitdaging wilde aangaan in Catalonië.

Meer rookies zijn onder meer Isaac Viñales (Orelac Racing VerdNatura), die zijn aanpassing aan de WorldSBK-motor zal voortzetten op een circuit dat hij goed kent. Evenzo op Kawasaki-machines is Samuele Cavalieri (TPR Team Pedercini Racing), die in 2021 debuteert voor het team in Catalonië. Christophe Ponsson (Alstare Yamaha) zal tijdens de test ook op de baan zijn terwijl hij en het team hun groei willen voortzetten, terwijl Leandro Mercado (MIE Racing Honda Team) zal genieten van zijn testdebuut met de Honda Fireblade CBR1000RR-R SP.

De 2-daagse test is hier via live-timing te volgen.