Zoeken

BMW 2023 R 1250 RS: meer opties nu standaard

11 november 2022
BMW heeft de R 1250 RS voor 2023 een aantal updates gegeven, maar wanneer je voor de full-option versie gaat zul je daar niet zo veel van merken. Ten opzichte van het huidige model heeft BMW namelijk enkele opties bij de 2023 versie in het basispakket ondergebracht.

Leverbaar in Triple Black, Light White en uiteraard BMW's racekleuren Sport Light White/Racing Blue/Racing Red is waarschijnlijk nog de beste manier waarop de 2023 R 1250 RS te onderscheiden is van het 2022 model. 

Bij de aanpassingen die BMW Motorrad heeft gedaan heeft de focus duidelijk gelegen op het verfijnen van de huidige fiets, in plaats van een revolutie. En dan met name voor wat de elektronische rij-ondersteuning betreft. 

Zo is bij de 2023 versie de DTC Dynamic Traction Control onderdeel worden van het standaard pakket, waar dat bij z'n voorganger in een van de zeer prijzige premium pakketten was ondergebracht. 

Datzelfde trucje hebben de Duitsers ook bij de remmen gedaan. Qua hardware zijn dezelfde radiaal gemonteerde Brembo M4.32 4-zuiger monobloc remklauwen toegepast met 320 mm schrijven, maar het BMW Integral ABS Pro maakt nu deel uit van de standaarduitrusting. 

Daarentegen wél compleet nieuw is de toevoeging van een extra ECO rijmodus, waarbij de focus heeft gelegen op het optimaliseren van het brandstofverbruik en daarmee dus ook de actieradius. De brandstofbesparing is volgens BMW bereikt door een vriendelijkere gasrespons en iets minder koppel. 

De nieuwe R 250 GS is zoals gezegd nu standaard met BMW Integral ABS Pro uitgerust, maar is daarnaast nu standaard ook met een compleet nieuw Dynamic Brake Control uitgerust, dat bij een noodstop voor meer stabiliteit moet zorgen door onverwachte gasreacties te elimineren. 

Het grote TFT-kleurendisplay met geïntegreerde pijlnavigatie geeft je de keuze uit verschillende layouts, waaronder een Sport Core Screen dat realtime informatie toont over de actuele en maximale hellingshoek en het eventueel ingrijpen van het ABS of de DTC. Nieuw in de standaarduitrusting zijn de nieuw ontworpen LED-knipperlichten en dagrijverlichting. 

De nieuwe R 1250 GS biedt standaard twee verschillende aansluitingen, naast de bestaande 12V is er nu ook een extra 5 volt USB-A aansluiting, momenteel nog het meest gebruikte type USB-aansluiting. Afhankelijk van de smartphone is tot 2.400 mA laadstroom beschikbaar. 

Het uitbreiden van het standaardpakket betekent trouwens niet dat er geen optie-pakketten meer zijn. BMW Motorrad geeft je de keuze uit een Dynamic (MSR, Dynamic ESA, Schakelassistent Pro, Rijmodi Pro), Comfort (Keyless Ride, designoptie einddemper, in chroom uitgevoerde uitlaatbochten, verwarmde handvatten, bandenspanningscontrole) en een Touring pakket (navigatievoorbereiding, cruise control, middenstandaard, kofferhouder).

De R 1250 RS kent een consumentenadviesprijs vanaf € 18.800,- en staat vanaf het tweede kwartaal van 2023 bij de BMW Motorrad Dealer in de showroom.