Zoeken

Ducati: 2022 beste verkoopresutaat ooit

11 januari 2023
Ducati heeft het afgelopen jaar uitzonderlijk goed geboerd. Voor het eerst in de geschiedenis werd de mijlpaal van 60.000 units gepasseerd (en ook nog eens ruimschoots), ondanks de wereldwijde logistieke problemen en tekorten aan grondstoffen.

De nasleep van de coronapandemie, het chronisch tekort aan grondstoffen en de logistieke problemen met zeecontainers deden voor 2022 het ergste vermoeden, maar desondanks is het voor Ducati op een uitzonderlijk goed jaar uitgedraaid. In totaal heeft Ducati in 2022 wereldwijd 61.562 motoren uitgeleverd, een groei van 3,6% ten opzichte van 2021. 

Italië was opnieuw de belangrijkste markt voor Ducati, met 9.578 motoren en een groei van 10% ten opzichte van 2021. De Verenigde Staten was een goede tweede met 8.441 units, een afname van 6% als gevolg van logistieke problemen. De derde markt, Duitsland, kende daarentegen een sterke groei van 9%, daar werden 6.678 motoren verkocht. 


Claudio Domenicali, CEO Ducati: 
"Dit verkoopresultaat is het resultaat van het pad van constant investeren in innovatieve motoren en het constant nastreven van kwaliteitsverbetering van onze producten en de ervaringen van onze gepassioneerde Ducatisti. 

Het merk Ducati is nog nooit zo geliefd en gewild geweest, dankzij onze buitengewone sportieve prestaties en onze voortdurende inzet om onze Ducatisti het gevoel te geven dat ze deel uitmaken van een grote, gastvrije familie. 

Een verkoopresultaat boven het al uitstekende 2021 resultaat realiseren, in een moeilijk jaar dat geteisterd werd door allerlei problemen, is echt een belangrijke maatstaaf voor de flexibiliteit waarmee heel Ducati reageerde, samen met onze leveranciers en dealers.

Deze flexibiliteit stelde ons in staat om de impact op leveringsvertragingen voor onze fans - die ik van de gelegenheid gebruik om te bedanken voor hun geduld en toewijding - en dus ook om dit verkoopresultaat te behalen. 

Het team van vrouwen en mannen dat vandaag bij Ducati werkt, is naar mijn mening het beste ooit en weerspiegelt het werk dat de afgelopen jaren is gedaan aan de groei en verbetering van talenten. 

Daarom gaat onze grote dank uit naar hen allemaal, want zonder hun inzet zouden de successen van het bedrijf niet mogelijk zijn geweest. Dank ook aan de vakbondsvertegenwoordigers die altijd een bereidwillige gesprekspartner zijn geweest om samen de beste oplossing te vinden voor de problemen van dit tumultueuze jaar."


Wat modelfamilies betreft was ook in 2022 de Multistrada V4 het meest geliefde model, daarvan werden er wereldwijd 10.716 uitgeleverd. Met 7.971 units was de Monster familie ook een groot succes, terwijl er van de Scrambler 800 familie 6.880 units werden verkocht. 

De goede resultaten van de fabriek sluiten perfect aan bij de sportieve resultaten die in de motorsport werden behaald. Voor het eerst in de geschiedenis behaalde Ducati de zogenaamde "Triple Crown" (rijderstitel, constructeurstitel en teamtitel) in zowel het WK Superbike alsmede de MotoGP. 

2022 was ook een recordjaar voor het verkoopnetwerk, dat bleef groeien en aan het eind van het jaar 821 Ducati dealers telde, het hoogste aantal ooit. Dat werd deels ook bereikt door de toevoeging van nieuwe markten als Brunei, Ecuador, El Salvador en Mongolië, waarmee Ducati nu in 96 markten is vertegenwoordigd.


Francesco Milicia, Ducati VP Global Sales en After Sales:
"2022 was een jaar vol successen voor Ducati en dit record van leveringen is een verdere bevestiging van de soliditeit van het bedrijf en van de constante groei van het merk in de wereld. In de eerste zes maanden van het jaar werd het internationale scenario gekenmerkt door sterke discontinuïteiten in de wereld van logistiek en bevoorrading, die de prestaties in de belangrijkste maanden van het seizoen nadelig beïnvloedden.

Desondanks zijn we er in de tweede helft van het jaar in geslaagd om te herstellen en de hoogste verkoopvolumes in de geschiedenis van het bedrijf te bereiken, dankzij een grote organisatorische flexibiliteit en een constante dialoog met partners en vakbonden.

Hoewel het economische scenario de afgelopen maanden zeker is verslechterd, blijven we vertrouwen hebben in de toekomst dankzij de kracht van een groeiend verkoopnetwerk en een positieve orderportefeuille, wat de waardering van de enthousiasten voor het vernieuwde productassortiment weerspiegelt."