Zoeken

Benzineprijs in Nederland op een na hoogste wereldwijd

29 december 2021
Wereldwijd zijn de olieprijzen de laatste tijd al weer aan het dalen, maar daar merken we aan de pomp nog maar weinig van. De Nederlandse adviesprijs voor benzine lijkt dit jaar ruim boven de 2 euro per liter te eindigen, wereldwijd liggen de prijzen alleen hoger in Hongkong.

Niet eerder stegen de benzineprijzen zo hard als dit jaar. Volgens UnitedConsumers, dat dagelijks de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen bijhoudt, bedraagt de gemiddelde adviesprijs maandag ruim 2,08 euro per liter. Dat is een stijging van 40 cent per liter ten opzichte van de 1,68 euro begin dit jaar. 

De benzineprijs bereikte z'n hoogste niveau op 18 november, toen er gemiddeld 2,145 euro per liter moest worden afgetikt. Een groot deel van de benzineprijs bestaat uit accijns (0,82 euro) en btw, waarbij de hogere benzineprijs de staat nog extra btw inkomsten oplevert. 

Volgens de website Globalpetrolprices staat Nederland wereldwijd op de tweede plaats, alleen in Hongkong ben je aan de pomp duurder uit. Volgens Globalpetrolprices ben je in Hongkong 33 cent per liter duurder uit, maar daar moet wel een kanttekening bij worden geplaatst: de website rekent met een Nederlandse prijs van € 1,96 en dat is 12 cent lager dan de gemiddelde adviesprijs volgens UnitedConsumers. 

Uitgaand van de cijfers van Globalpetrolprices is de benzine in Nederland op zijn beurt weer 10 cent duurder dan in Israel, dat op de derde plaats staat. De Centraal Afrikaanse Republiek en Noorwegen maken de top 5 compleet. 

Opmerkelijk is ook het prijsverschil van Nederland ten opzichte van de omringende landen. België (€1,60) en Duitsland (€1,58) staan op de lijst op de 21e en 22e plaats, terwijl in Frankrijk €1,61 (19e plaats) moet worden afgetikt. Binnen Europa is de benzineprijs met €1,23 het goedkoopst in Roemenië, gevolgd door Polen (€1,25) en Hongarije (€1,27).