Zoeken

Test: Ducati SuperSport 950 S vs. Kawasaki Ninja 1000 SX

Tegenpolen

27 april 2021
Dertig jaar geleden had elk zichzelf respecterend merk wel een of meerdere hete hangijzers in het TourSport segment, maar anno 2021 lijkt die vijver volledig te zijn opgedroogd. Als een van de weinigen zijn Ducati en Kawasaki het segment echter trouw gebleven met de SuperSport 950 en Ninja 1000 SX, maar beide visies hadden haast niet verder uit elkaar kunnen staan.

Als in luttele minuten tijd de strakblauwe en zonovergoten lucht heeft plaats gemaakt voor een diepdonker wolkendek waaruit dikke vlokken het landschap met een witte sneeuwlaag bedekken vraag ik me af of het wel zo’n goed idee is geweest om uitgerekend vandaag op pad te gaan. Een week geleden leek het nog een prachtig idee, om de twee overlevenden uit het ooit zo populaire TourSport segment naast elkaar te gaan zetten, maar ja… toen tikte de thermometer nét niet de 25 graden Celsius aan. Zeg nou zelf, dit spreekt toch veel meer tot de verbeelding dan zo'n hoogpoter?Terwijl nu in het digitale TFT kleurendisplay van de SuperSport 950 S het ‘ice’-icoontje oplicht om me te waarschuwen dat de temperatuur zojuist tot 3°C is gedaald – meer dan 20 graden verschil met exact 7 dagen terug. 

Het doet me terugdenken aan die ochtend in januari 2018, toen ik met de Kawasaki Z1000SX op weg was naar de fotograaf en de temperatuuraanduiding in het digitale deel van het display me leerde dat het buiten toch echt 8°C onder nul was. Nog kouder dus dan nu, maar met dat verschil dat toen de hele dag de zon hoog aan de strakblauwe hemel stond en er geen zuchtje wind was, waardoor het een stuk aangenamer aanvoelde dan nu. Wie had toen kunnen denken dat ruim drie jaar later onder nog extremere omstandigheden diezelfde Z1000SX weer onderwerp van gesprek zou zijn, maar dan in vorm van z’n opvolger Ninja 1000SX als tegenpool van de SuperSport 950 S, waarmee ik nu dus onderweg ben naar Kawasaki in Hoofddorp, waar ik heb afgesproken met Motorfreaks gastrijder Paul… Groen (nee, da’s geen grap). 

Terwijl ondanks (dezelfde) winteroutfit tijdens de voor m’n gevoel oneindig lange rit over de A2 richting Hoofddorp met name mijn handen langzaam maar zeker onderkoeld beginnen te raken denk ik terug aan dat moment drie jaar geleden. Hoe we toen bij Kawasaki een Z1000SX hadden geregeld voor een trip die op de planning stond en hoe ik met Vincent al brainstormend over een vergelijkingstest tot de conclusie was gekomen dat ‘ie eigenlijk geen concurrentie had. De VFR800 was toen in de Benelux al niet meer leverbaar, evenals de VFR1200, min of meer de twee andere overgebleven modellen van het ooit zo populaire TourSport segment. 

Tekst: Ed Smits
Fotografie: Jacco van der Kuilen