Zoeken

Test: MV Agusta Superveloce 800

Go with the Flow

4 september 2020
MV Agusta’s opleving onder 100% Russisch eigendom, nadat de overname van het historische Italiaanse merk afgelopen jaar door de Sardarov familie werd afgerond, is dit jaar kracht bijgezet met de komst van enkele opwindende nieuwe modellen, waarvan de supersexy Superveloce 800 absoluut de meest verleidelijke is, een letterlijk unieke mix van oud en nieuw, retro en avant-garde, klassiek en modern, een passende Grand Finale van de 16-jarige carrière als MV Agusta Design Directeur van z’n maker Adrian Morton.

Gebaseerd op het driecilinder F3 800 Supersport platform werd de Superveloce eerst als concept model getoond op de 2018 EICMA in Milaan, waar de motor door meer dan 16.000 stemmen werd verkozen tot “Mooiste Motor van Show” – tegen minstens zo aantrekkelijke high performance modellen als de Ducati Panigale V4 R, de BMW S 1000 RR en Aprilia’s RVS4 1100 Factory. MV Agusta was het jaar daarop in mei uitgenodigd om op de Villa d’Este Concorso d’Eleganza de motor te showen, Doet denken aan de MH900e, maar dan anders. Exact 20 jaar laterwaar het eerste prijs in de wacht sleepte in de Concept Bike categorie. Datzelfde weekend opende MV het online bestelformulier voor klanten om een van de 300 units van de gelimiteerde Serie Oro te reserveren voor het prijskaartje van € 27.990 exclusief lokale belastingen, leverbaar louter in de kleuren Metallic Scarlet / Silver – en volgens MV’s R&D directeur Brian Gillen binnen 6 dagen uitverkocht. De productie van de Serie Oro, die amper te onderscheiden was van het prijswinnende conceptmodel van het jaar ervoor, begon als beloofd in februari dit jaar – maar werd vertraagd doordat vanwege COVID-19 de fabriek 10 weken dicht moest en nu volgens Gillen net is afgerond. 

Naast de gelimiteerde versie werd op de 2019 EICMA in Milaan nog een tweede productiemodel gepresenteerd met soortgelijke verleidelijke looks, voor het Italiaanse prijskaartje van € 20.300 inclusief 22% btw, Leverbaar in ofwel MV’s traditionele racekleuren Ago Red / Ago Silver, ofwel in Metallic Carbon Black / Metallic Dark Gray. Wat zich bij ons in Nederland dankzij BPM heeft vertaald naar een prijs bij van € 23.399 (€ 20.000 BE) voor de rood/witte en € 23.999 voor de zwarte (€ 20.500 BE), inclusief 3 jaar garantie. Met de productie net opgestart had ik als een van drie journalisten de kans om een 36° Celsius hete Italiaanse zomerdag met een van de eerste motoren die van de band was gerold te spenderen. Een kans die antwoord gaf op de allerbelangrijkste vraag: is de Superveloce uitsluitend show en niet zo ‘go’ – of is ze ook maar enigszins zo leuk om te rijden als ze prachtig is om naar te kijken? 

Tekst: Alan Cathcart
Fotografie: Milagro (Thomas Maccabelli)