WSBK Estoril: tweede zege op rij voor Scott Redding

29 mei 2021
Scott Redding heeft de eerste race in Estoril gedomineerd en daarmee na de winst in race 2 vorige week zijn tweede overwinning op rij gerealiseerd. De Aruba.it Ducati coureur finishte een seconde voor Toprak Razgatlioglu, die rondenlang met succes de aanvallen van Jonathan Rea had weten te pareren. Michael van der Mark finishte op de zevende plaats.

De eerste race van het WK Superbike op het Portugese circuit van Estoril bleek de achillespees te zitten in de start van de race. Voor het tweede weekend op rij had Jonathan Rea zich op de pole position gekwalificeerd, maar was voor de race voor de hardere SC0 gegaan, waar Scott Redding en Toprak Razgatlioglu voor de zachtere SCX Pirelli's waren gegaan.

De keuze voor de hardere band betekende voor Rea dat hij de eerste ronden niet datzelfde risico kon nemen als de andere twee en bij het aanremmen voor de eerste bocht werd terugverwezen naar de derde plaats en in de tweede ronde zelfs de goed gestarte Ruben Rinaldi voorbij had moeten laten gaan.

In de derde ronde had Rea ten opzichte van Rinaldi de pikorde weer hersteld, maar keek op dat moment al tegen een achterstand van 1 seconde op tweede man Toprak aan.

De eerste helft van de race liep de achterstand van Rea op Toprak tot bijna 2 seconden op, maar daarna leek de keuze voor de hardere SC0 zich voor Rea te gaan uitbetalen. De 6-voudig wereldkampioen liep met 3 tiende per ronde op de rijders op kop in, maar kreeg daarna te kampen met een gedreven Toprak Razgatlioglu, die duidelijk liet zien waarom hij de reputatie van extreem late remmer heeft.

Het gevecht tussen Toprak en Rea gaf Redding de kans om een klein gaatje te slaan en na 21 ronden als winnaar te worden afgevlagd, zijn tweede overwinning op rij en zijn eerste met de SCX achterband waarvan hij altijd heeft gezegd dat die niet voor hem geschikt zou zijn op raceafstand vanwege zijn hoge gewicht. Met 80 kilo is Redding de zwaarste coureur van de grid.

Op bijna tien seconden van de racewinnaar finishte Garrett Gerloff op de vierde plaats, terwijl Rinaldi met op de vijfde plaats zijn beste resultaat van 2021 realiseerde. Op ruim 3 seconden van Rinaldi finishte Chaz Davies op de zesde plaats, een uitstekend resultaat voor de coureur die op de grid was teruggezet vanwege een gele vlag in Superpole, net als Alex Lowes die daardoor van de 10e plaats van start had moeten gaan en zijn jacht naar voren in de grindbak had zien eindigen.

De crash van Alex Lowes en vlak daarvoor al Eugene Laverty speelde Michael van der Mark in de kaart, hij werd na een teleurstellende kwalificatie, waar hij de langzaamste BWM was geweest, als snelste BMW op de 7e plaats afgevlagd, om ruim 2 seconden van Davies en bijna 1 seconde voor Alvaro Bautista. Tito Rabat en Andrea Locatelli maakten de top 10 compleet.