WorldSBK Most: 10 uit 10 voor Razgatlioglu

21 juli 2024
Voor het derde raceweekend op rij heeft er geen maat op Toprak Razgatlioglu gestaan. De 27-jarige Turk was ook in Race 2 duidelijk een maat te groot, noteerde zijn 10e zege op rij en finishte 3 seconden voor NIcolo Bulega, die inmiddels tegen een achterstand van 64 punten aankijkt. Andrea Locatelli maakte het podium compleet.

De startopstelling voor de tweede Superbike-race in Most was licht gewijzigd vanwege de Superpole-race. Toprak Razgatlioglu startte naast Nicolò Bulega voor de derde keer vanaf pole, maar de eerste rij werd nu gecompleteerd door Alex Lowes, terwijl Andrea Iannone van de eerste naar de derde rij was teruggezet.

Bij de start van de race om 14.00 uur plaatselijke tijd had de hitte zijn hoogtepunt bereikt met 32 graden Celsius - het asfalt was opgewarmd tot 51 graden Celsius. BMW-ster Toprak Razgatlioglu had geen problemen met de extreme omstandigheden, maar moest net als in de Sprint aanvankelijk genoegen nemen met de tweede plaats achter Bulega. Ondertussen kegelden Bautista en Petrucci elkaar uit in bocht 1.

In de vijfde ronde vond Razgatlioglu het weer mooi geweest en nam de leiding in de race, om vanaf dat moment geleidelijk weg te rijden bij de Italiaan, die tot halverwege de race de snelheid van de Turkse coureur kon evenaren. Toen groeide de voorsprong van de leider in het wereldkampioenschap tot 4 seconden. Uiteindelijk was Razgatlioglu's derde overwinning een indrukwekkende en dominante overwinning, die de 28-jarige vierde met een lange wheelie over het hele rechte stuk.

De derde plaats werd veiliggesteld door Yamaha-coureur Andrea Locatelli, die lang moest strijden met Remy Gardner en Michael van der Mark, het op een na beste resultaat van het seizoen van de voormalig Supersport wereldkampioen. Jonathan Rea finishte op de zesde plaats, na in de tweede ronde terug te zijn gevallen naar de 13e plaats.

Voor Rea's voormalige teamgenoot Alex Lowes waren de kansen op een tweede podium al bij het doven van de rode lichten verkeken, hij kreeg een dubbele Long Lap penalty aan de broek vanwege een valse start, en viel daardoor achter Rea naar de 12e plaats terug, om uiteindelijk op de 9e plaats op slechts 2 tiende seconde van Iannone te worden afgevlagd.

De Honda-coureurs lieten ook een aanzienlijke verbetering zien in de tweede race. Iker Lecuona en Xavi Vierge vochten het grootste deel van de tijd in de top 8, maar uiteindelijk werden de Spanjaarden niet beloond. Lecuona verloor twee posities in de laatste ronde en eindigde als tiende. Vierge eindigde 11e na een incident met Axel Bassani.