Zoeken

Tito Rabat naar WorldSBK met Barni Ducati

21 december 2020
Tito Rabat maakt het volgend jaar de overstap naar het WorldSBK. De 2014 Moto2 wereldkampioen, die in het Esponsorama Team het veld heeft moeten ruimen voor Luca Marini, heeft een eenjarig contract getekend met Barni Racing.

Hoewel Tito Rabat voor 2021 een geldig contract op zak had besloot Ducati om de line-up in de MotoGP drastisch te gaan verjongen en moest hij plaats maken voor Luca Marini, die rechtstreeks bij Ducati onder contract staat. Als alternatief had Ducati hem een plek bij Barni Racing aangeboden. 

Rabat, voor wie 2020 het slechtste seizoen in z'n MotoGP carrière was, klopte echter bij Aprilia aan nadat Iannone definitief voor 4 jaar was geschorst, maar de Italiaanse fabrikant uit Noale toonde geen interesse in Rabat en kondigde aan dat de keuze zal gaan vallen tussen de twee testrijders Bradley Smith en Lorenzo Savadori.

Met de opties voor de MotoGP uitgeput heeft Tito Rabat zijn pijlen nu op het WK Superbike gericht. "Na veel jaren in de MotoGP zal ik de kans hebben een nieuw avontuur te starten in het WorldSBK", zei Rabat. 

"Ik weet dat ik een goede motor tot m'n beschikking zal hebben en een goed team, en ik wil het Barni Racing Team en Ducati danken voor deze kans. Voor mij is de uitdaging vandaag begonnen toen ik voor het eerst op de Ducati Panigale V4 R ben gaan zitten. Ik kan niet wachten totdat ik ermee de baan op kan gaan en ik zal hard werken om voor de eerste test volledig klaar te zijn."

"We zijn erg blij met de overeenkomst tussen Marco Barnabo en Tito Rabat", voegde Paolo Ciabatti, Sporting Director Ducati Corse toe. "Al een aantal jaren wordt Barni Racing gezien als een Ducati satellietteam in WorldSBK en we zijn ervan overtuigd dat het team in 2021 Tito de beste middelen zal kunnen geven om zijn talent te laten zien. Rabat is gemotiveerd en we zijn zeker dat hij op Barni's maximale steun kan rekenen." 

Volgens het Duitse Speedweek.com heeft Barni de voorkeur aan Tito Rabat gegeven, in plaats van de Duitser Sandro Cortese, omdat Rabat niet voor z'n diensten zal worden betaald. Wat voor Rabat geen probleem is, hij komt uit een rijke familie. 

Een overstap naar het WK Superbike zou volgens kenners wel eens goed uit kunnen pakken voor Tito Rabat. Zijn succes in de Moto2, waar hij in 2014 het kampioenschap domineerde, was het gevolg van hard werken en achterlijk veel training op het circuit van Almeria. 

Nadat hij in 2016 naar de MotoGP overstapte werkte dat systeem echter niet meer, vanwege het testverbod voor MotoGP coureurs. Rabat schafte zich twee RC213V-S motoren om te trainen aan, maar hoewel voor normale motorrijders het dichts dat je bij een MotoGP ervaring kunt komen, nog steeds mijlenver van een echte MotoGP racer en dus nutteloos als MotoGP-trainer. 

In het WorldSBK liggen die verhoudingen echter totaal anders: een Panigale V4 R zo uit de showroom met slicks komt al aardig dicht in de buurt van de SBK racer.