Zoeken

Michael Dunlop: Missie volbracht!

11 juni 2024
Missie volbracht! Tijdens de 2024 Isle of Man TT, die net is afgelopen, heeft de Noord-Ier Michael Dunlop, 35 jaar, eindelijk het all-time record van 26 TT-raceoverwinningen van zijn overleden oom Joey in het 117 jaar oude evenement ingehaald. Sterker nog, hij boekte vier overwinningen in één week en bracht zijn overwinningen op 29... maar er is nog meer.

 

Het totaalaantal van 29 TT-overwinningen van Michael Dunlop is niet het totaalaantal overwinningen dat 'het neefje van' op de Mountain Course heeft gerealiseerd, daar mogen ook nog eens drie overwinningen in de Manx Grand Prix-races in september bij op worden geteld, op hetzelfde bergparcours van 37,73 mijl openbare weg met tussen de 240 en 264 bochten, afhankelijk van wie er telt. 

En als hij niet gedwongen was geweest om na vier van de zes ronden in de Superbike TT te stoppen om het zijklepje van zijn vizier dat tijdens de pitstop was vervangen vast te zetten, toen hij 25 seconden aan de leiding, zodat hij tegen de tijd dat hij weer op de baan kwam was gedegradeerd naar de vierde plaats met een achterstand van zo'n 30 seconden, zou hij Ian Hutchinson's prestatie van 2010 hebben geëvenaard door vijf TT-races in één week te winnen en zijn voorraad TT-trofeeën op 30 te brengen. Misschien volgend jaar?

Michael Dunlop is de enige overlevende van de koninklijke familie van het racen op de openbare weg die gedecimeerd is door hun gekozen sport. Zijn vader Robert - zelf vijfvoudig TT-winnaar - kwam in 2008 om het leven tijdens de NW200, zijn broer William kwam om het leven tijdens een crash in de Skerries-wegrace in county Dublin in 2018 en natuurlijk kwam zijn oom Joey om het leven in juli 2000 tijdens een straatrace in Estland, minder dan een maand nadat hij zijn 26e overwinning had behaald in de Senior TT van dat jaar. Toch blijft Michael succes oogsten sinds hij in 2009 zijn eerste TT-overwinning boekte in de Supersport. Onderweg werd hij niet alleen de eerste rijder die het bergparcours onder de 17 minuten aflegde door een ronderecord te vestigen op zijn BMW Superbike in de Senior TT van 2016, maar drie dagen voor zijn 27e overwinning vestigde hij ook een nieuw Superbike-ronderecord op zijn Honda met 135,970 mijl per uur, waarmee hij voorlopig alleen zijn grootste huidige rivaal Peter Hickman voor kon blijven met zijn BMW 2023 Superstock TT rondetijd van 136,358 mph. Ja, dat zijn gemiddelde snelheden voor een ronde onder de 17 minuten die door de straten van twee grote steden gaat, door het platteland van Manx en omhoog en omlaag over een 621 mtr hoge berg.

En dat onderstreept het kaliber van zijn prestatie - want het is niet zo dat Michael Dunlop alleen maar van startlijn naar geblokte vlag hoeft te cruisen om nog een triomf aan zijn CV toe te voegen. Een goed voorbeeld: de eerste drie finishers in de Supersport TT, de eerste van zijn 2024 race-overwinningen, werden door slechts zes seconden van elkaar gescheiden, waarbij Dunlop op zijn eigen privé Yamaha R6 fabrieks-Honda-rijder Dean Harrison versloeg met slechts 3,889 seconden na 113 mijl racen. En het feit dat Michael in beide 2024 Superstock-races zowel Hickman als de nieuwe TT-ster Davey Todd voor moest laten gaan, onderstreept de kracht in diepte die nu aanwezig is in het team van TT-coureurs van topniveau.

Slechts één TT-race winnen is een geweldige prestatie die degenen die het geluk hebben dat te hebben gedaan, beschouwen als het hoogtepunt van hun sportieve inspanningen op twee wielen. Maar om dat 29 keer te doen is als het herhaaldelijk beklimmen van de Mount Everest - keer op keer! En zonder één keer te crashen in meer dan 120 ronden en 4500 kilometer racen op hoge snelheid tussen heggen, stoepranden, huizen, telegraafpalen, rotswanden en lantaarnpalen. 

Michael Dunlop is inderdaad de Superman van de motorsport. Net als hij: "Het gaat er niet om waar je geboren bent, welke krachten je hebt of wat je op je borst draagt. Het gaat erom wat je doet..."Tekst: Alan Cathcart
Fotografie: IOMTT