Zoeken

Voorspoedig herstel Marc Marquez, keert terug naar de paddock op de Red Bull Ring

10 augustus 2022
Marc Marquez maakt over anderhalve week z'n opwachting op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Niet als coureur, maar ter ondersteuning van het Repsol Honda Team. Het herstel van zijn bovenarm verloopt inmiddels voorspoedig, de 8-voudig wereldkampioen is zijn training aan het intensiveren.

Tien weken na zijn vierde operatie blijft Marc Marquez progressie maken en wordt zijn conditie steeds beter. Na enkele weken van rust en lichte fysiotherapie is Marquez zijn routine weer gaan intensiveren. 

Na eerst in de gym aan zijn algehele fitness te hebben gewerkt is hij nu begonnen met het weer kracht opbouwen in zijn rechterarm. Dat gaat in nauw overleg met zijn team van doctoren, fysio's en adviseurs, waarbij het hele proces voorzichtig wordt gemonitord en gemanaged.

In zijn huidige trainingsprogramma ligt de focus op hardlopen, zwemmen en weerstandstraining in de gym met elastieken. Elke week wordt het gewicht en de weerstand langzaam opgebouwd, om meer kracht op te bouwen zonder teveel van het lichaam te vragen. 

Marc Marquez:
“Stap voor stap voel ik me beter en het bot geneest op een goede manier, wat het beste nieuws is. We zitten nog steeds in de rehabilitatiemodus; Ik werk heel hard aan de cardio-kant om te proberen klaar te zijn. Eind augustus heb ik weer een medische controle, van daaruit kunnen we weer een stap maken met de revalidatie en echt gaan pushen en spieren opbouwen." 

"Sommige dagen zijn beter dan andere, maar dit hoort er allemaal bij. Ik ben optimistisch, maar ik wil niet te veel zeggen over de timing totdat we deze controle hebben - het is niet het moment om te veel te pushen. Ik heb lang op dit soort gevoelens gewacht."

"Het is een worsteling geweest, het is niet twee dagen of twee maanden dat ik worstel, het is twee jaar. Ik heb vorig jaar op deze manier een aantal races gewonnen, maar ik had het erg moeilijk. In Jerez realiseerde ik me dat er iets moest veranderen. Het was zwaar en is nu mentaal zwaar - niet omdat ik niet race, maar omdat je altijd die twijfel hebt over de arm. Ik kan niet nog een operatie ondergaan. Ik ben ervan overtuigd dat deze goed zal zijn, maar deze gedachten zitten altijd in je achterhoofd.”Marquez besteedt niet alleen aandacht aan de ontwikkeling van zijn lichaam, hij blijft diep geïnteresseerd en betrokken bij de ontwikkeling van de Honda RC213V. Terwijl Stefan Bradl zijn testtaken blijft combineren met het vervangen van de #93, staat Marquez voortdurend in contact met de Duitser om de huidige motor en zijn ontwikkeling volledig te begrijpen.

Marc Marquez:
“Honda bevindt zich op een kritiek moment. Ik praat veel met mijn team en probeer de 2022-fiets, de situatie en wat er gebeurt te begrijpen. Daarom ga ik naar Oostenrijk, om iedereen te spreken en om de HRC-staf uit Japan te ontmoeten om aan de toekomst te werken. We werken allemaal samen, we winnen samen, we verliezen samen en we komen samen terug. Ik spreek ook veel met Stefan Bradl, wij en Santi werken samen en testen dingen - beiden weten hoe ik rijd. Ik zei in Mugello dat ik thuis zal zijn, maar ik wil verbonden blijven. Bij de vorige operatie heb ik te veel de verbinding verbroken en ik wil erbij betrokken zijn, zodat ik alles vers heb als ik terugkom."


Marquez zal de volgende Grand Prix in Oostenrijk bijwonen om opnieuw contact te maken met het Repsol Honda Team en een plan voor de toekomst te maken.