Zoeken

MotoGP Sachsenring: Martin crasht, Bagnaia wint en nieuwe leider WK

7 juli 2024
Jorge Martin was vandaag hard op weg de nieuwe King of the Ring te gaan worden, tot hij met nog twee ronden te gaan onder druk bezweek en crashte in bocht 1, en daarmee niet alleen de overwinning, maar ook de leiding in het WK naar Pecco Bagnaia zag gaan. Marc en Alex Marquez maakten op vier seconden het podium compleet.

 

De negende en laatste ronde van de MotoGP voor de zomerstop op de Sachsenring was dé race waarvan iedereen op voorhand had gedacht dat Marc Marquez zou toeslaan, maar dat pakte door mechanische pech en een mega-highside met 190 km/u in bocht 11 - de Ralf Waldmann bocht - heel anders uit. 

Als gevolg van die crash had Marquez uiteindelijk slechts een korte run gedaan en die tijd bleek niet goed genoeg voor directe plaatsing in Q2, waardoor hij geplaagd door hevige pijn in de borstkas eerst in Q1 aan de bak moest gaan, waar hij in zijn laatste vliegende ronde een langzaam zwalkende Stefan Bradl voor zich vond (die daarmee Q1 voor 6 rijders verpeste) en kwam daardoor niet verder dan P13 op de grid. 

Nu had Marquez dit jaar al eerder dit varkentje gewassen en vanaf P13 en P14 op de grid op het podium te finishen, maar op de Sachsenring was het een heel ander verhaal. Al ben je nog zo snel, in principe zijn er maar twee plaatsen waar je kunt inhalen en dat maakt het ontzettend lastig om naar voren te rijden, zo was gisteren al gebleken in de Sprint, waar Marquez maar mondjesmaat plekken had goedgemaakt. 

De verwachting was dan ook dat de strijd om de overwinning enkel tussen Jorge Martin en Pecco Bagnaia zou gaan. Martin had zich op de pole position gekwalificeerd en op zaterdag ook de Sprint gedomineerd, maar sinds het tijdperk Marquez was er geen enkele coureur meer in geslaagd om vanaf de pole position de race te winnen. 

De Prima Pramac coureur was er echter op gebrand om dat mantra te doorbreken en nam in tegenstelling tot de Sprint dan ook meteen de leiding in de race voor Pecco Bagnaia, die echter in de eerste ronde al door Miguel Oliveira naar de derde plaats werd teruggezet. Bagnaia herstelde zich echter snel, pakte in de tweede ronde eerst Oliveira en daarna Martin weer terug.

Vijf ronden lang voerde Bagnaia het veld aan, maar was niet in staat om weg te lopen bij Martin die langzaam maar zeker weer naar het achterwiel kroop en daarbij de in de beginfase zeer sterk rijdende Franco Morbidelli in zijn kielzog had, op korte afstand gevolgd door Alex Marquez, de terug aan het vallen Miguel Oliveira en Marc Marquez, die inmiddels was opgeklommen naar de 6e plaats.

In de zevende ronde pakte Martin de leiding weer terug en twee ronden later ging ook Morbidelli de 2-voudig wereldkampioen voorbij, tot tevredenheid van Pramac teammanager Gino Borsoi van wie de race op dat moment meteen had mogen worden afgevlagd.  

Dat feest was echter van korte duur. De Sachsenring is zwaar op de banden en dus had Bagnaia wijselijk niet het tempo van de twee Pramacs voor hem gevolgd, en dat betaalde zich halverwege de race weer uit. Bagnaia ging Morbidelli weer voorbij, die daarna onder druk van Alex Marquez kwam te staan, en zette daarna koers richting Martin.

Beetje bij beetje wist Bagnaia het gat met Martin te dichten, die vocht als een leeuw om het op 8 tiende seconde te houden, maar bleek uiteindelijk toch teveel van zijn banden te hebben gevergd en ging met nog twee ronden te gaan in bocht 1 over het voorwiel onderuit. 

Dat gaf de leiding weer in handen van Bagnaia, die op dat moment al bijna vijf seconden voor lag op Marc Marquez, die lange tijd met Morbidelli in gevecht was geweest om de vierde plaats en dat gevecht leek te verliezen toen beide contact maakten in bocht 1 nadat Morbidelli wijd was gegaan en het ruitje van Marquez afbrak, maar zich wist te herpakken en niet alleen Morbidelli, maar met nog 3 ronden te gaan ook zijn jongere broer Alex voorbij was gegaan.

Met een voorsprong van bijna 4 seconden schreef Bagnaia de Sachsenring Grand Prix op naam en heeft daarmee officieel Marc Marquez onttroond, die echter meer dan tevreden mag zijn met P2 in de race en samen met Alex op het podium stond - slechts twee keer eerder stonden twee broers op het podium in de koningsklasse van de wegrace Grand Prix.

MotoGP Sachsenring, uitslag race:

  
Rijder Team Merk Uitslag
1 Pecco Bagnaia ITA Ducati Lenovo Team Ducati 30 ronden
2 Marc Marquez ESP Gresini Racing MotoGP Ducati +3.804
3 Alex Marquez ESP Gresini Racing MotoGP Ducati +4.334
4 Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo Team Ducati +5.317
5 Franco Morbidelli ITA Prima Pramac Racing Ducati +5.557
6 Miguel Oliveira POR Trackhouse Racing Aprilia +10.481
7 Pedro Acosta ESP RED BULL GASGAS TECH3 KTM +14.746
8 Marco Bezzecchi ITA Pertima Enduro VR46 Racing Team Ducati +14.930
9 Brad Binder RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +15.084
10 Raul Fernandez ESP Trackhouse Racing Aprilia +16.384
11 Fabio Quartararo FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +17.235
12 Maverick Viñales ESP Aprilia Racing Aprilia +18.865
13 Jack Miller AUS Red Bull KTM Factory Racing KTM +25.425
14 Augusto Fernandez ESP Tech3 GASGAS Factory Racing KTM +25.495
15 Takaaki Nakagami JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +25.817
16 Luca Marini ITA Repsol Honda Team Honda +25.854
17 Johann Zarco FRA LCR Honda Castrol Honda +25.952
18 Stefan Bradl GER HRC Test Team Honda +43.047
19 Joan Mir ESP Repsol Honda Team Honda +43.145
20 Remy Gardner AUS Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +50.115
DNF
Jorge Martin ESP Prima Pramac Racing Ducati +2 ronden
Fabio Di Giannantonio ITA Pertima Enduro VR46 Racing Team Ducati +21 ronden

 

Tussenstand:

Rijder Team Merk Punten
1 Pecco Bagnaia ITA Ducati Lenovo Team Ducati 222
2 Jorge Martin ESP Prima Pramac Racing Ducati 212
3 Marc Marquez ESP Gresini Racing MotoGP Ducati 166
4 Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo Team Ducati 155
5 Maverick Viñales ESP Aprilia Racing Aprilia 125