Zoeken

Uit de praktijk: Roadskin Taranis Elite, AAA motorjeans

25 mei 2023
Motorjeans hebben de laatste jaren een enorme vlucht genomen en doen wat protectie betreft niet meer onder voor een traditionele lederen broek. Wij reden met de Roadskin Taranis Elite, het vlaggenschip van de Britse fabrikant dat een AAA rating heeft.

 

We hebben d'r op de redactie inmiddels al behoorlijk wat ervaring mee, met motorjeans en hebben aan den lijve mogen ervaren dat 't wat veiligheid betreft wel snor zit. Minstens zo belangrijk als veiligheid is het ontwerp en het draagcomfort. Zo rond het begin van deze eeuw waren de meeste jeans nog foeilijk en haalden hun protectie uit een kevlar binnenvoering. Nu is kevlar weliswaar ontzettend sterk en slijtvast, maar heeft als groot nadeel dat het niet of amper ademt, waardoor het op een warme zomerdag al snel erg oncomfortabel wordt.

De Roadskin Taranis Elite heeft om die reden geen kevlar binnenvoering, maar is de kevlar vezel in premium denim verweven, waardoor een spijkerstof is ontstaan dat net zo sterk is als een kevlar vezel, maar met het draagcomfort van een gewone jeans. Naast de kevlar vezel is ook elastaan verweven, dat voor stretch zorgt en de broek ook naast de motor echt super comfortabel maakt. Voor de puristen: de exacte samenstelling bestaat uit 48% katoen, 26,8% kevlar, 19,4% PE, 3,2% Cordura en 2,6fi Lycra. De jeans heeft van het SATRA Technology Center in het VK een AAA rating gekregen voor wat betreft veiligheid, en niet alleen voor het stof, maar voor het eindproduct.

Een enorm pluspunt van de Taranis Elite is dat hij leverbaar is in drie verschillende lengtes: 30", 32" en 34". Aan de binnenzijde zijn hoge en lage opbergvakken voorzien voor de Level 2 knie- en heupprotectoren, waar we met lopen totaal geen last van hadden. De opbergvakken zijn verwerkt in de geperforeerde lining die over de gehele binnenkant loopt en volgens Roadskin een koelend effect moet hebben. Roadskin claimt dat de jeans geschikt is voor alle klimaten behalve de koudste omstandigheden. De koudste temperaturen van een graad of vier waren echter nog prima te doen, zomerse temperaturen hebben we nog geen ervaring mee.

Hoewel wij de Taranis Elite eigenlijk alleen hebben gedragen in combinatie met motorschoeisel, kun je dankzij de stretch in het stof de broek ook over motorlaarzen dragen, het lukte ons zelfs met de sportiefste racelaarzen van Gearne. De broekzakken aan de voorkant paste moeiteloos een iPhone 14 in, die zelfs 90° kan worden gedraaid, terwijl de kontzakken ruim genoeg zijn voor een portemonnee, zonder dat je bang hoeft te zijn dat deze uit je kontzak glijdt. De Roadskin Taranis Elite AAA is leverbaar in de maten 28" t/m 40", in drie verschillende lengtematen, voor het prijskaartje van € 212,95. Bestellen kan online via de website van Roadskin, maar hou er wel rekening mee dat dankzij Brexit je nog wel een paar tientjes aan invoerrechten moet aftikken bij de douane voordat 'ie bij je thuis kan worden bezorgd.