Zoeken

Uit de praktijk: test TomTom Rider 400

Plan een spannende route

18 mei 2015
Inhoudsopgave
Uit de praktijk: test TomTom Rider 400
Ziet er goed uit
Plan een spannende route
Positief
Conclusie

TomTom Rider 400

Maar de meeste motorrijders kopen een navigatiesysteem om er mooie routes mee te kunnen rijden en niet om slechts van a naar b te komen. Juist op dat gebied claimt TomTom een nieuwe optie te bieden die het maken van een route vooraf overbodig maakt. In het Engels wordt deze functie 'Plan a Thrill' genoemd, in onze eigen taal gewoon 'Plan een spannende route'. Het komt beide op hetzelfde neer: als je voor deze functie in het menu hebt gekozen krijg je de digitale kaart te zien waarop je een locatie kunt kiezen waar je naartoe wilt rijden. Dit kan op twee manieren, ofwel door een punt op de kaart te selecteren, ofwel door een adres in te tikken. In het eerste geval bedenkt het OS een route die leidt van je huidige locatie naar dat gekozen punt en terug, waarbij desgewenst meerdere tussenstops kTomTom Rider 400unnen worden toegevoegd. Een hele leuke en bruikbare functie die wat ons betreft echt wat toevoegt. Het tweede geval, het plannen van een spannende route door een adres in te geven, gaat via een ‘verborgen knopje in het omcirkelde menu rechts onderin, maar het OS verzint dan enkel een spannende route vanaf je huidige locatie naar dat adres, en dus geen loop.

Een handige toevoeging is dat je ook nog kunt kiezen hoe kronkelig de route moet zijn. Je kunt kiezen uit drie gradaties: enigszins kronkelig, kronkelig of zeer kronkelig. Een vergelijkbare functie die in ons land minder toevoegt, is hoeveel hoogteverschil je wenst. Ook hier kun je kiezen uit drie gradaties. Het is echter niet zo dat deze functie het plannen van een route totaal overbodig maakt. Natuurlijk kun je in de randstad niet verwachten opeens op een Alpenpas te rijden, maar het ontdekken van leuke binnendoor weggetjes wordt zo wel heel makkelijk. Aan de andere kant wordt een bochtige route door een woonwijk soms ook aangemerkt als 'spannende route' en daar zitten we dan weer niet op te wachten. Toch is het niet moeilijk om door een beetje slim te plannen heel snel een leuke route te maken.

Als je een door de Rider uitgerekende of zelfbedachte route hebt ingevoerd is het mogelijk de te rijden route op te nemen. De Rider 400 maakt hier een track van die je kunt delen of een andere keer opnieuw kunt rijden. Het gebruiken van tracks is voor TomTom een nieuwe manier van het berekenen van routes die bij bijv. concurrent Garmin al veel langer wordt gebruik. Zeer kort samengevat is dit een veel simpelere manier van het berekenen van een route en is het niet meer nodig zeer veel via-punten op te slaan. Een track is daarnaast ook veel makkelijker te delen.