Zoeken

Suzuki roept Hayabusa terug: kan onderdruk in remleiding ontstaan

3 maart 2023
Suzuki heeft een terugroepactie uitgeschreven voor de Hayabusa. Door een fout in de rempomp kan er onderdruk in de leiding van de voorrem ontstaan, waardoor de zuigers in de remklauw naar binnen worden getrokken en er een grote speling tussen de remzuiger en de remblok ontstaat.

Als gevolg van een verkeerde positionering van de primaire cilinderpoort in de rempomp van de voorrem van de twee jaar compleet vernieuwde GSX-R1300 Hayabusa kan deze geblokkeerd raken wanneer de primaire o-ring opzwelt. Wanneer de rem dan vervolgens weer afkoelt ontstaat er vervolgens onderdruk in de leiding.

Als gevolg van de onderdruk worden de zuigers in de remklauw naar binnen getrokken en komen dus los van de remblokken, waardoor er een buitensporige speling tussen de remblokken en de remschijf ontstaat. De eerstvolgende keer dat daarna de rem wordt gebruikt heeft het remhendel een veel langere vrije slag voordat de remblokken aangrijpen.

In september 2021 ontving Suzuki een eerste melding van de Portugese importeur, betreffende een Hayabusa waarvan de voorrem niet werkte. Inspectie wees echter uit dat er geen sprake was van een voorrem die niet werkte, maar dat de slaglengte van het remhendel kon toenemen. Nadat de voorrem een paar keer was ingeknepen was het probleem echter opgelost.

Omdat het probleem was opgelost kon geen verder onderzoek worden gedaan en de oorzaak niet worden gevonden, waarop de rempomp voor verder onderzoek naar Japan werd opgestuurd.

Dat onderzoek wees uit dat de primaire o-ring was opgezwollen en daardoor aan de buitenkant een vlakke kant had gekregen. Verdere testen wezen uit dat wanneer de rem werd losgelaten, de primaire cilinderpoort door die vlakke o-ring kon worden geblokkeerd. Als daarna de temperatuur van de remvloeistof daalde, ontstond er onderdruk in de remleiding.

Bij de Suzuki dealer zal de rempomp worden vervangen door een nieuw exemplaar waarvan de positionering van de primaire poort is aangepast, om te voorkomen dat de poort door de o-ring kan worden geblokkeerd, mocht deze weer uitzetten.