Zoeken

Langen LightSpeed: 185 pk, 185 kilo streetfighter

21 november 2023
Na twee jaar geleden met de Two Stroke naam en faam te hebben gemaakt heeft het in Lancashire gevestigde Langen Motorcycles op de Britse motorshow Motorcycle Live in Birmingham het doek gelicht van de LightSpeed 1200 (LS-12), een vertakt versie van de Two Stroke die is ontwikkeld rond de Buell 1.190cc V-twin, goed voor een topvermogen van 185 pk bij een gewicht van slechts 185 kilo.

Onder het motto "we doen hier dingen anders" lanceerde Langen Motorcycles eigenaar en creatieve goeroe Chris Ratcliffe in het najaar van 2020 de Langen Two Stroke, een supergave sportieve naked die werd aangedreven door een door Vins in Italië geproduceerde 250cc tweetakt V-twin motor, goed voor een topvermogen van 78 pk bij een gewicht van 119 kilo rijklaar, exclusief benzine. 

Dankzij een goed gevulde orderportefeuille kon de gelimiteerde productie van de Two Stroke anderhalf jaar worden opgestart. Met alle 100 units inmiddels van deze superexclusieve en gave tweetakt aan de man gebracht heeft Ratcliffe zijn handen vrij om de opvolger te lanceren - een motor die Langen's motto dat ze in Lancashire dingen anders doen wederom eer aan doet. 

Dat is omdat de Langen LightSpeed 1200, ofwel de LS-12, net zo'n indrukwekkende verschijning is met een oogstrelend design, een naked streetfighter met een super extreme vermogen/gewicht verhouding van 1 pk per kilo, volhangen met exclusieve premium onderdelen en aandreven door de 185 pk sterke 1.192cc 8-kleps V-twin die bij Buell Motorcyles in Grand Rapids, Michigan, is ingekocht. 

De Buell V-twin is gemonteerd in een stalen vakwerkbuisframe, met aan de voorkant een Öhlins upside-down voorvork en dubbele Öhlins achtershocks, HEL performance radiale remklauwen met 320 mm remschijven en carbonfiber bodywork. Meer dan dat heeft Langen nog niet bekend gemaakt, maar begin december zal een uitgebreide preview volgen.  

De LightSpeed zal in eerste instantie als UK Launch Edition op de markt worden gezet, in een gelimiteerde oplage van 185 units, welke (net als de Two Stroke) als maatpak en geheel in eigen geur en smaak van de klanten zullen worden geproduceerd. Zo kun je zelf de kleur bepalen en heb je de keuze uit verschillende sturen, wielen en andere unieke onderdelen voor de finishing touch. 

Het slechte nieuws is dat de UK Launch Edition uitsluitend voor het Verenigd Koninkrijk is gehomologeerd, met een start van productie voor begin 2025 gepland, maar het goede nieuws is dat vanaf 2026 wereldwijde homologatie zal volgen, hoewel ook van die serie de productie gelimiteerd zal zijn. Christofer Ratcliffe, oprichter en CEO van Langen:
Bij Langen geloven we dat “auto’s het lichaam, maar motorfietsen de ziel bewegen” – het demonstreert de ongrijpbare en ongeëvenaarde menselijke ervaring van het rijden en bezitten van een Langen. Wanneer je een been over de LightSpeed gooit, besef je al snel dat het niet zomaar een motorfiets is, maar een bloedstollende, ontroerende symfonie van kracht en stijl.