Zoeken

Harley-Davidson onthult Pan America

22 februari 2021
Harley-Davidson heeft vanmiddag online het doek gelicht van de langverwachte Pan America 1250, waarmee de Amerikanen voet aan wal hopen te krijgen in het populaire Allroad segment. Met een topvermogen van 150 pk bij een rijklaargewicht van 245 kilo kan de Pan America zich met de besten meten.

Harley-Davidson is zeker niet over een nacht ijs gegaan bij de ontwikkeling van de Pan America 1250, de beste ontwerpers en engineers zijn aan het werk gezet om een motor te ontwikkelen die minstens zo goed is als de motor die al sinds jaar en dag op het hoogste punt van de apenrots zit: de BMW GS.

“Vanaf het begin, ruim een eeuw geleden, toen veel wegen niet meer waren dan onverharde paden, heeft Harley-Davidson gestaan voor avontuur. Daarom ben ik erg trots om de Pan America te presenteren als de eerste Adventure Touring motorfiets die in Amerika is ontworpen en gebouwd”, aldus Jochen Zeitz, voorzitter, president en CEO van Harley-Davidson. “De Pan America-modellen ademen die go-anywhere-spirit die rijders in de VS en over de hele wereld delen en die van de wereld een speeltuin maakt.”

In een uitgebreid artikel zal de Pan America nader worden bestudeerd, maar voor wie daar niet op wil wachten hebben we de belangrijkste zaken al voor je op een rij gezet. 

Zo wordt de Pan America 1250, die in twee uitvoeringen op de markt wordt gezet, aangedreven door een compleet nieuw ontwikkelde vloeistofgekoelde V-twin met 1250cc cilinderinhoud, die wordt opgegeven voor een topvermogen van 150 pk en een maximum koppel van 127 Nm. De V-twin haalt z'n cilinderinhoud uit een boring x slag van 105 x 72 mm en draait maximaal 9.500 toeren per minuut. Het blok is als dragend deel opgenomen in de constructie. Uiteraard heb je de keuze uit verschillende rijmodi: vier die standaard zijn voorgeprogrammeerd en een vijfde om alles zelf naar eigen geur en smaak af te stellen. Wie voor de Pan America 1250 Special gaat krijgt daar nog eens twee rijmodi bij die zelf kunnen worden aangepast.

Voorgeprogrammeerde rijmodi voor de Pan America 1250 zijn onder meer Road, Sport, Rain, Off-Road en Off-Road Plus. Elke rijmodus bestaat uit een specifieke combinatie van vermogensafgifte, motorrem, Cornering Enhanced Antilock Braking System (C-ABS) en Cornering Enhanced Traction Control System (C-TCS) instellingen. 

De Pan America 1250 is uitgerust met wat Harley Cornering Rider Safety Enhancements noemt, een verzameling technologieën die het vertrouwen van de rijder vergroten tijdens onverwachte situaties of slechte wegomstandigheden. De systemen zijn elektronisch en maken gebruik van de nieuwste chassiscontrole, elektronische remregeling en aandrijflijntechnologie. 

Cornering Rider Safety Enhancements maakt gebruik van een IMU voor optimale interventie onder hellingshoek. Elementen van het systeem voor de Pan America 1250 zijn onder meer:  Cornering Enhanced Electronically Linked Braking, Cornering Enhanced Antilock Braking System, Cornering Enhanced Traction Control System, Cornering Enhanced Drag-Torque Slip Control System en Hill Hold Control.De Pan America 1250 Special is uitgerust met elektronisch verstelbare semi-actieve voor- en achtervering. Als eerste in de motorbranche is de Pan America uitgerust met het innovatieve Adaptive Ride Height (ARH), een revolutionair nieuw ophangingssysteem dat automatisch overschakelt tussen een lage stoppositie en een optimale rijhoogte wanneer de motorfiets in beweging is.

Alle instrumentatie en infotainment wordt weergegeven op een kantelbaar 6,8-inch TFT-touchscreen (thin-filmtransistor, een soort liquid-crystal display dat bekendstaat om zijn hoge beeldkwaliteit en contrast). Het niet-reflecterende glas maakt dat alles in vrijwel alle lichtomstandigheden perfect af te lezen is. 

De touchscreen-functie wordt uitgeschakeld als de motorfiets in beweging is, maar de rijder kan tijdens stilstand veel functies van het scherm met de hand bedienen. Het display ondersteunt infotainment via Bluetooth vanaf de smartphone van de rijder, waaronder muziek en telefoon. Navigatie gaat via de gratis Harley-Davidson®-app voor iOS of Android. 

Tot zover de Pan America 1250 en Pan America 1250 Special in een notendop, een diepgaand artikel wordt hard aan gewerkt. Beide uitvoeringen zullen in het late voorjaar van 2021 bij de Harley-Davidson-dealers leverbaar zijn met een vanaf prijs van respectievelijk €18.995 en € 21.995 in Nederland, en €16.495 en €18.995 in België.