Zoeken

Uitslaande brand Top Mountain Crosspoint motormuseum Tirol

18 januari 2021
Top Mountain Motor Museum, Europa's hoogst gelegen motormuseum is afgelopen nacht in vlammen opgegaan. De collectie van meer dan 200 klassieke motoren is vermoedelijk volledig vernietigd.

Diegenen die in het recente verleden de Timmelsjoch bergpas, die het Oostenrijkse Tirol met het Italiaanse Tirol verbindt, hebben gereden hebben het ongetwijfeld al gezien, het Top Mountain motormuseum dat is gelegen aan de voet van de befaamde bergpas op een hoogte van 2.175 meter en daarmee het hoogst gelegen motormuseum is. 

Het Top Mountain Motorcyle Museum is onderdeel van Top Mountain Crosspoint, dat de Timmelsjoch High Alpine Road tolstation, het basisstation van de Kirchenkar gondola, een restaurant en Europa's hoogst gelegen motormuseum combineert. Zelfs al heb je niets met motoren, dan is Top Mountain Crosspoint de moeite waard, zo fraai is de architectuur. 

In het museum waren op 3.000 m2 vloeroppervlak ongeveer 230 klassieke motoren te vinden, waaronder zeldzame Brough Superior, Vincent, Matchless, Sunbeam en Zündapp motoren van in totaal ongeveer 100 verschillende fabrikanten. Naast de exclusieve klassieke tweewielers waren ook enkele vierwielers in het museum terug te vinden, waaronder een Aston Martin DB5 en een Porsche 911. 

De brand begon rond 16:00 uur. Ondanks dat de brandweer snel ter plaatse was, wordt gevreesd dat de complete collectie verloren is gegaan. Waar de brand heeft veroorzaakt zal nader onderzoek moeten uitwijzen.