Zoeken

Rechter verbiedt afsluiting wegen gemeente Vaals

5 augustus 2022
De gemeente Vaals mag geen wegen afsluiten voor motoren. Dat heeft de rechtbank donderdag besloten. De gemeente wilde onder andere de Epenerbaan, die deel uitmaakt van de Mergellandroute, in het weekend afsluiten voor motoren.

Tijdens de coronapandemie was motorrijden een van de weinige dingen die je nog met goed fatsoen kon doen en waarbij je never nooit de anderhalvemeterregel zou overtreden, maar helaas deed niet iedereen dat altijd even netjes, waardoor de roep om wegafsluitingen voor motorrijders steeds luider werd.

Zo ook in het Limburgse Heuvellandschap, waar de gemeenten Vaals, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten besloten om samen te werken om het 'dagjesverkeer' in de regio te spreiden.

Alle goede bedoelingen ten spijt koos de gemeente Vaals toch voor een 'eigen volk eerst' strategie en nam afgelopen maand het besluit om meerdere wegen voor motoren en motorvoertuigen af te sluiten, waaronder de Epenerbaan, die enkele jaren geleden nog was verkozen tot mooiste weg van Nederland. 

De gemeente Vaals hoopte door de proef de verkeersveiligheid te verhogen en de natuur te beschermen. De proef zou van 1 augustus tot 1 oktober duren en alleen in de weekenden gelden.

De buurgemeente Gulpen-Wittem pikte dat niet en besloot de buurgemeente voor de rechter te slepen. Gulpen-Wittem stelde bang te zijn dat door het afsluiten van wegen in de gemeente Vaals de drukte te groot zou worden in haar eigen gemeente, zoals bijvoorbeeld in Epen.

De rechtbank heeft de gemeente Gulpen-Wittem nu in het gelijk gesteld en zet een streep door de proef. Gulpen-Wittem is blij met de beslissing van de rechter. Volgens burgermeester van Gulpen-Wittem Nicole Ramaekers is er juist samenwerking nodig tussen de gemeentes om de leefbaarheid in stand te houden, terwijl het gebied aantrekkelijk blijft voor toeristen.

Bovendien had volgens Ramaekers een eerdere proef van de gemeente Vaals niet het beoogde effect gehad. Door het afsluiten van wegen had de overlast zich naar andere dorpen verplaatst. Gulpen-Wittem had het college van Vaals een brief gestuurd met het verzoek het besluit te heroverwegen, maar de gemeenteraad van Vaals gaf aan dat niet te willen doen.

Daarop besloot Ramaekers bij de rechtbank een voorlopige voorziening aan te vragen, om de eigen inwoners en ondernemers van Gulpen-Wittem te beschermen tegen de verwachte overlast. De gemeente was bang dat de overlast in Epen en omgeving the groot zou worden, als bijvoorbeeld motoren moesten keren omdat wegen waren afgesloten. 

De rechter heeft de gemeente Gulpen-Wittem nu in het gelijk gesteld.

Burgermeester Ramaekers hoopt dat de gang naar de rechter geen reden is om in de toekomst niet verder samen te werken. "Het heeft geen zin om als einzelgänger hierin te opereren, het heeft grensoverschrijdende effecten," aldus Ramaekers. "We kijken ook met de buurgemeenten in België of we kunnen samenwerken. Wat voor water en klimaat geldt, geldt ook voor toeristen. Die houden niet op bij de grens."