Zoeken

Husqvarna SM450R

SM is Cool

4 december 2003
Inhoudsopgave
Husqvarna SM450R
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8

Husqvarna SM450R

SuperMotards zijn in. Uit een onderzoek dat het Engelse motorblad Motorcyclenews enkele jaren geleden onder zijn lezers hield gaf meer dan de helft van de Supersport rijders aan zijn Pk kanon in te willen ruilen voor een SuperMotard. Als reden voor deze overstap gaf het overgrote merendeel daarbij aan meer lowspeed fun te willen hebben. Maar wat is in hemelsnaam lowspeed fun en wat wordt nou precies bedoeld met een SuperMotard? Je zou kunnen stellen dat een SuperMotard een omgebouwde off-road motor is, maar daarmee doe je de hedendaagse SuperMotards duidelijk tekort.

Natuurlijk, SuperMotards zijn ooit op die manier ontstaan, maar tegenwoordig nemen steeds meer fabrikanten de SuperMotard serieus. Velen hebben dan ook een SuperMotard in hun modellenlijn opgenomen, alhoewel het in de meeste gevallen nog steeds een (door de importeur) omgebouwd off-road model is. Bij Husqvarna pakte men de zaken echter heel anders aan en introduceerde men als een van de eersten een complete SuperMotard modellenlijn. Dat Husqvarna zijn sporen heeft verdiend in de motorcross en enduro (in zijn 100 jarig bestaan wist het Zweedse merk maar liefst 65 WK titels op zijn naam te zetten) mag bij de meeste onder u nog wel bekend zijn. Maar dat het merk al vanaf begin 90er jaren op mondiaal niveau actief is in diverse SuperMotard kampioenschappen mag voor velen misschien een verrassing zijn.

Het was dan ook niet vreemd dat men bij Husqvarna, toen de nieuwe klasse indeling van het EK SuperMotard bekend werd, meteen besloot om de productie van de SM400 stil te leggen ten faveure van de SM450R. Husqvarna claimt met deze SM450R een compleet nieuwe motorfiets te hebben ontwikkeld die klaar is voor de toekomst. Toekomst op het gebied van SuperMotard racerij en toekomst op het gebied van steeds strenger wordende milieu- en geluidseisen.

Tekst: Ed Smits
Foto"s: Ruud van Hoevelaken