Zoeken

Wedstrijdschema 2024 Isle of Man TT bekend gemaakt

16 augustus 2023
De organisator van de Isle of Man TT heeft het wedstrijdschema voor de 2024 editie bekend gemaakt. Na een succesvolle introductie dit jaar wordt de 2024 editie ook volgens het nieuwe wedstrijdschema verreden. De 2024 Isle of Man TT begint op de Britse Bank Holiday 27 mei en eindigt 8 juni 2024 met de Senior TT.

Na meer dan 100 jaar een wedstrijdschema te hebben gehad dat begon op zaterdag met de Superbike TT en de week daarna op vrijdag eindigde met de Senior TT en daartussen nog races op maandag en woensdag, werd het schema voor 2023 volledig op de schop gegooid. Practice Week werd tot Qualifying week opgewaardeerd en Race Week werd flink uitgebreid, met nu 6 racedagen en voor het eerst een wedstrijd op zondag - voorheen Mad Sunday. 

Mad Sunday was in het verleden de enige dag dat de Mountain sectie vanaf de Ramsey Hairpin tot Creg-ny-Baa als eenrichtingsverkeer was ingericht, waardoor motorrijders zich helemaal uit konden leven op de bergweg, maar was eigenlijk overbodig geworden sinds het besluit 10 jaar geleden de Mountain sectie gedurende het hele event eenrichtingsverkeer te maken. 

Net als voorheen begon Race Week van de 2023 Isle of Man TT op zaterdag, maar niet meer met de Superbike TT, die werd naar zondag verplaatst omdat in de meeste takken van motorsport de zondag de belangrijkste racedag is. 

Naast dat het aantal races van 8 naar 10 werd uitgebreid door toevoeging van een tweede Superstock en Supertwin TT (waarbij wel het aantal ronden van zowel de Superstock als de Supersport TT van 4 naar 3 werd teruggebracht), werd het hoogtepunt van de Isle of Man TT, de Senior TT, van vrijdag naar zaterdag verplaatst. Dit om fans die niet in de gelegenheid zijn het hele event te bezoeken de keuze te geven tussen het eerste en het tweede raceweekend. 

Die nieuwe opzet is volgens de organisatie een groot succes gebleken, waardoor voor 2024 eenzelfde schema is aangehouden. Nu waren de omstandigheden dit jaar ideaal, de vraag is in hoeverre het drukkere wedstrijdschema problemen gaat opleveren als het regent. Dé reden dat tot dit jaar altijd om de dag werd geracet, was om bij slecht weer het wedstrijdschema een dag op te schuiven. In het nieuwe schema met slechts 2 rustdagen is dat zeer beperkt. 

Om meer fans de mogelijkheid te bieden naar het eiland af te reizen zal voor 2024 het aantal overtochten worden uitgebreid met de introductie van een nieuwe Isle of Man Steam Packet ferry. De 'Manxman' ferry zal fans meer flexibiliteit geven rond de drukste dagen door de toegenomen capaciteit. 

De actie op de baan begint op maandag 27 mei Bank Holiday, maar voor zij die al eerder willen gaan is op zaterdag volop vertier in de paddock en het Fan Park, dat vanaf zaterdag 25 mei open voor publiek is. 

Schema:

QUALIFYING WEEK
maandag 27 mei (UK Bank Holiday) Qualifying 1 ochtend vrije training
namiddag kwalificatie
dinsdag 28 mei Qualifying 2 avond kwalificatie
woensdag 29 mei Qualifying 3 avond kwalificatie
donderdag 30 mei Qualifying 4 avond kwalificatie
vrijdag 31 mei Qualifying 5 namiddag kwalificatie
RACE WEEK
zaterdag 1 juni Race Day 1 Supersport TT Race 1
Sidecar TT Race 1
zondag 2 juni Race Day 2 Superbike TT
maandag 3 nuni Rest Day
dinsdasg 4 juni Race Day 3 Superstock TT Race 1
Supertwin TT Race 1
woensdag 6 juni Race Day 4 Supersport TT Race 2
Sidecar TT Race 2
donderdag 6 juni Rest Day
vrijdag 7 juni (Isle of Man Bank Holiday) Race Day 5 Superstock TT Race 2
Supertwin TT Race 2
zaterdag 8 juni Race Day 6 Senior TT