Zoeken

Liberty Media kondigt aquisitie MotoGP aan

1 april 2024
Het gerucht ging al een tijdje, maar nu is het officieel: voor het luttele bedrag van 4,2 miljard euro heeft Liberty Media Corporation Dorna Sports S.L. overgenomen. Conform de deal, die voor het eind van het jaar jaar rond moet zijn, wordt Dorna een onafhankelijke firma van de Liberty Media's Formula One Group.

 

Al maanden gonsde het van de geruchten dat Liberty Media zijn zinnen op de MotoGP had gezet, een deal die volgens insiders al ruim een maand geleden rond zou zijn gemaakt en waarbij toen al een overnamebedrag van 4,2 miljard euro werd genoemd. 

Liberty zou de deal nog voor aanvang van het seizoen wereldkundig hebben willen maken, maar zou daar van af hebben gezien omdat eerst moest worden uitgezocht of de overname juridisch binnen de Europese wetgeving zou vallen. In 2006 werd toenmalig eigenaar CVC Capital gedwongen om de MotoGP te verkopen, toen het de Formule 1 had gekocht.  

Liberty Media verwerft ongeveer 86% van Dorna, waarbij het management van Dorna ongeveer 14% van hun aandelen in het bedrijf behoudt. De transactie weerspiegelt een ondernemingswaarde voor Dorna/MotoGP van €4,2 miljard en een vermogenswaarde van €3,5 miljard, waarbij de bestaande schuldpositie van MotoGP naar verwachting na afronding gehandhaafd blijft.

Organisatorisch verandert er voorlopig helemaal niets. Dorna blijft de rechtenhouder van de MotoGP en Carmelo Ezpeleta, CEO sinds 1994, blijft in zijn functie en blijft het bedrijf samen met zijn managementteam leiden. Het bedrijf blijft gevestigd in Madrid.

Greg Maffei, Liberty Media President en CEO:
"We zijn verheugd om onze portfolio van toonaangevende live sport- en entertainment-activa uit te breiden met de overname van MotoGP. MotoGP is een wereldwijde competitie met een loyale, enthousiaste schare fans, boeiende races en een financieel profiel dat in hoge mate cashflow genereert. 

Carmelo en zijn managementteam hebben een geweldig sportspektakel opgebouwd dat we kunnen uitbreiden naar een breder wereldwijd publiek. Het bedrijf heeft een aanzienlijke upside en we zijn van plan om de sport te laten groeien voor de MotoGP-fans, teams, commerciële partners en onze aandeelhouders."


Carmelo Ezpeleta, CEO van Dorna:
"Dit is de perfecte volgende stap in de evolutie van de MotoGP en we zijn enthousiast over wat deze mijlpaal Dorna, de MotoGP-paddock en de racefans brengt. We zijn trots op de wereldwijde sport die we hebben laten groeien en deze transactie is een bewijs van de waarde van de huidige sport en het groeipotentieel ervan. Liberty heeft een ongelooflijke staat van dienst in het ontwikkelen van sportactiva en we kunnen ons geen betere partner wensen om de wereldwijde fanbase van de MotoGP uit te breiden."


De overname zal naar verwachting eind 2024 zijn afgerond en is afhankelijk van de ontvangst van goedkeuringen door mededingings- en buitenlandse investeringsautoriteiten in verschillende rechtsgebieden.