Zoeken

Jorge Lorenzo: "Spaanse belastingdienst wilde mij publiekelijk in diskrediet brengen"

10 januari 2023
Jarenlang werd hij door de Spaanse belastingdienst als fraudeur weggezet, maar na recent opnieuw door de rechter te zijn vrijgesproken heeft de voormalig 3-voudig MotoGP wereldkampioen in een statement naar de belastingdienst uitgehaald.

 

Jarenlang was Jorge Lorenzo verwikkeld in een strijd met de Spaanse belastingdienst, die een bedrag van € 7,8 miljoen achterstallige belastingen claimde, met daar bovenop nog een boete van € 3,6 miljoen, over het jaar 2016. 

Lorenzo woonde destijds in Zwitserland, maar volgens de belastingdienst was daar geen sprake van en was Lorenzo gewoon in Spanje belasting verschuldigd. 

De Regional Administrative Economic Court of Catalonia heeft nu echter geoordeeld dat de belastingdienst niet hard heeft kunnen maken dat Lorenzo's verblijf in 2016 in Spanje was. 

De belastingdienst had beargumenteerd dat van de 18 races van het kampioenschap, er 4 in Spanje en 0 in Zwitserland waren. Lorenzo argumenteerde dat hij de locaties van de MotoGP races niet kon uitkiezen. 

De autoriteiten waren daarna alleen in staat om aan te tonen dat Lorenzo dat jaar 168 dagen in Spanje was geweest, 15 dagen minder dan de 183 dagen die nodig zijn om belasting te zijn verschuldigd. 

Het was de tweede keer dat Lorenzo voor de rechter stond en het was ook de tweede keer dat hij de rechtszaak won. In 2021 zat de belastingdienst achter hem aan voor een bedrag van € 35 miljoen over de periode 2013-2015. Ook toen was het oordeel dat Lorenzo in die tijd in Zwitserland woonde en dus geen belasting in Spanje hoefde te betalen.

In 2019, zijn laatste seizoen in de MotoGP, maakte de belastingdienst het zelfs zo bont door bij zijn motorhome in de paddock aan te kloppen om de zaak te bespreken. 

In de open brief spreekt Lorenzo over een heksenjacht van de belastingdienst, die er op uit was om hem publiekelijk in diskrediet te brengen. Volgens Lorenzo had de 'druk en angst' veroorzaakt door de 'oneerlijke en verdraaide vervolging' over zijn correcte status als Zwitsers belastingplichtige, z'n weerslag op zijn professionele leven.

Lorenzo voegt er aan toe dat de beproeving hem emotioneel versloeg op een wijze die zijn rivalen op het circuit niet deden.
Gezien het recente nieuws over de gerechtelijke geschillen die ik tegen de Spaanse Belastingdienst heb gevoerd, wil ik een paar regels schrijven om mijn visie te geven op wat er is gebeurd.

"Zoals jullie allemaal weten, heb ik vele jaren geleden besloten om naar Lugano te verhuizen, een kleine maar moderne Zwitserse stad op amper een uur rijden van Milaan. Ik ben daarheen verhuisd, net als veel andere atleten, omdat ik de rust nodig had die de stad me bood als ik niet de halve wereld rondreis en de mogelijkheid te kunnen trainen in het sportcomplex van het Yamaha team (60 km van mijn huis). En natuurlijk waardeerde ik ook het belastingregime dat het zijn burgers biedt, veel redelijker en minder agressief en confiskerend dan dat van andere landen."

"In juni 2017 startte de Spaanse belastingdienst een belastingcontrole waarin mijn status als Zwitsers belastingplichtige werd betwist. De aanslag liep uiteindelijk over 2013 tot en met 2016. Ondanks dat de Zwitserse autoriteiten volhielden dat mijn situatie volkomen legaal was, trok de Spaanse Belastingdienst altijd alles in twijfel. 

Dus stuurden ze honderden verzoeken naar mijn sponsoren en teams, niet alleen op zoek naar informatie, maar ook om mij in diskrediet te brengen tegenover de publieke opinie, waardoor ik in de media verscheen als een belastingontduiker. 

Ze gingen zelfs zo ver dat ze enkele agenten naar de paddock zelf stuurden om me te dwingen een document te ondertekenen. Deze mensen blokkeerden minuten voor de start van een wedstrijd mijn uitgang toen ik op de machine wilde stappen. Evenzo moest ik het geld voorschieten dat ze van me eisten, om embargo's en vernederende situaties (zoals op de lijst van fraudeurs) te voorkomen. Een echte minachting.

"Ik heb veel geleden in deze vijf en een half jaar. Als professional heb ik altijd geprobeerd om gefocust te blijven op de races door mezelf te isoleren van het lawaai van derden. Maar ik moet toegeven dat de druk en angst die deze oneerlijke en verdraaide vervolging van de Spaanse belastingdienst bij mij veroorzaakte, uiteindelijk mijn professionele leven beïnvloedde. Ze versloegen me emotioneel (in tegenstelling tot andere concurrenten dat nooit deden)."

"Anderhalf jaar geleden, eind juni 2021 en al gestopt met racen, zag ik eindelijk licht aan het einde van de tunnel. De Rechtbank handhaafde de overtuigende argumenten van mijn advocaat met betrekking tot de jaren 2013, 2014 en 2015. En natuurlijk gaven ze het geld terug dat ik had voorgeschoten. Toch heb ik nooit enige vorm van herstel gekregen voor de veroorzaakte schade. Geen vergoeding voor schade. Geen verontschuldiging, openbaar of privé, brief of telefoontje. Niks."

"In december is een nieuwe uitspraak over 2016 gedaan. Ik ben ervan overtuigd dat deze nachtmerrie nu zal eindigen."

"Belastingen zijn nodig en als het geld goed wordt beheerd door de Belastingdienst (wat niet altijd het geval is), is bijdragen iets om trots op te zijn. Toch moet overal waar u woont belasting worden betaald. De Spaanse Belastingdienst begon een heksenjacht en dacht een zondebok gevonden te hebben. Ze hadden het mis. Natuurlijk gaat niemand me de slapeloze nachten of de rust teruggeven die ik nodig had om me op de circuits te concentreren."